17 doktorun teşhis koyamadığı hastalığı ChatGPT çözdü

Euronews’in haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Michigan eyaletinde 17 farklı doktora giden ancak bir türlü hastalığı tanımlanamayan bir çocuğa yapay zeka uygulaması ChatGTP doğru teşhis koydu.

Chat GTP’nin teşhisi daha sonra doktorlar tarafından teyit edilirken çocuğun tedavisine de başlanmış oldu.

Alex adında (soyadı mahremiyet sebebiyle verilemiyor) dört yaşındaki çocuk yaklaşık üç sene boyunca yoğun kronik vücut ağrıları ve büyüme geriliği yaşadı ancak bir yaşından beri hastaneye gidip gelen çocuğun hastalığı bir türlü tanımlanamadı.

[wpcc-iframe allow=”attribution-reporting” aria-label=”Advertisement” data-google-container-id=”3″ data-load-complete=”true” frameborder=”0″ height=”2″ id=”google_ads_iframe_/6458/tr_euronews_new/next/health/health_1″ marginheight=”0″ marginwidth=”0″ name=”google_ads_iframe_/6458/tr_euronews_new/next/health/health_1″ role=”region” scrolling=”no” tabindex=”0″ title=”3rd party ad content” width=”1″]Alex’in ailesi sorunu çözemeyince Motrin adlı ağrı kesiciyle çocuğu rahatlatmayı denedi ancak bu sefer de Alex birçok yan etkilere maruz kaldı ve ilacın tesiri azalınca ağrıları daha da arttı.

Bunun yanında Alex ilginç eşyaları da ısırmaya başladı. Doktorların teşhis koyamadığı Alex’in rahatsızlığını diş hekimleri ve ortodonti uzmanları da tanımlayamayınca anne Courtney son çare olarak yapay zeka uygulaması ChatGTP’yi denemeye karar verdi.

Anne Courtney söz konusu uygulamaya çocuğu Alex’te görülen hastalık belirtilerini ve MR sonuçlarını (semptom) kısaca yazdı ve ‘enter’ tuşuna bastı. ChatGTP saniyeler içerisinde Alex’e “bağlı kordon sendromu” (tethered cord syndrome) teşhisini koydu. 

Bu teşhis daha sonra da birkaç doktor tarafından da teyit edildi ve Alex’in buna bağlı olarak tedavisine başlandı.

Chat GPT doğru teşhisi nasıl koyabildi?

Harvard Üniversitesi Epidemiyoloji Profesörü Andrew Beam, ChatGPT’nin internetteki mevcut metin verilerine dayanarak bir cümle veya kelime dizisindeki “sonraki kelimeyi tahmin ederek” çalıştığını söylüyor. 

ChatGPT’nin programa girilen verileri tarayarak çalışan bir yapay zeka programı olduğunun altını çizen Prof. Beam, “Size okunduğu bir pasaja benzeyen bir metin vermek için elinden geleni yapacak. Bu aplikasyonun paralı versiyonu çok daha iyi sonuç veriyor. Google’dan daha iyi sonuç verdiğini de söyleyebiliriz. Kısaca bu yapay zeka ürünü için ‘süper güçlü bir tıbbi arama motoru’ tanımını yapabiliriz.”

Beam, ChatGPT için, teşhis koymakta zorlanılan tanımlaması zor, karmaşık rahatsızlıkları olan hastalar için faydalı olabileceğini de sözlerine ekliyor.

Editör : Kübra Demirbaş

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.