Eğer iş süreçlerinizde veya günlük hayatınızda yapay zeka destekli uygulamaları kullanmak istiyorsanız bu yazıda bahsedilen uygulamalar tam size göre!
Yapay zeka tarafından oluşturulan görseller, neredeyse iki yıldır teknoloji dünyasında büyük bir ilgi odağı halinde. Sosyal medya platformlarında, ana haber bültenlerinde veya dergilerde yapay zeka tarafından üretilmiş görsellerle karşılaşmamak neredeyse imkansız hale geldi. Bu teknolojinin popülerliğinin artması, kullanımı kolay araçların artık herkes tarafından erişilebilir olması ve teknik bir bilgiye sahip olmadan bile bu araçlarla resim üretilebiliyor olmasından kaynaklanıyor.
Yapay zeka destekli görüntü oluşturma teknolojilerini kullanarak geliştirilen uygulamalarla zaman harcamak, bu teknolojiyi derinlemesine öğrenmek için mükemmel bir fırsat olarak öne çıkıyor. Önümüzdeki aylar ve yıllarda bu teknolojilerden üretilen ürünlerle daha sık karşılaşacağımız aşikar.
Yapay Zeka Görüntü Oluşturucular Nasıl Çalışır?
Yapay zeka görüntü oluşturucular verilen bir metin komutunu alıp bu komutu görselleştirmeye çalışırlar. Bu süreç kullanıcıya son derece geniş bir yaratıcılık alanı sunar. Örneğin, İstanbul Boğazı’nda bir balıkçının tekneden ağ çekerken ki anını resmeden bir tablo veya Kapadokya’daki sıcak hava balonlarının gökyüzünde süzüldüğü bir manzara yazılarını metin olarak girdiğinizde bu yazılardan size bir resim oluşturabilir.
Yapay zeka teknolojisi görüntü üreten modellerde, milyonlarca görüntü-metin çiftini bir sinir ağı üzerinde eğitmek için kullanılıyor. Bu süreçte, neredeyse her türlü metne yanıt verebilecek yetenekte bir yapay zeka oluşturulmuş oluyor. En son teknolojiyi kullanan görüntü oluşturan yapay zeka modelleri “difüzyon” adı verilen ileri düzey bir süreç kullanarak çalışıyor. Bu süreç, başlangıçta rastgele gürültü veya karmaşık desenler olarak görünen bir görüntüden başlar. Ardından, bir dizi aşamalı adım uygulayarak bu başlangıç gürültüsünü yavaş yavaş düzenler ve netleştirir. Her adımda yapay zeka sistemi, istenen son görüntüye biraz daha yaklaşır, detayları iyileştirir ve renkleri, dokuları, şekilleri gerçekçi bir biçimde gösterir. Bu sürecin sonunda, yapay zeka, verilen metin isteğine tam olarak uyan detaylı ve etkileyici bir görsel üretmiş olur.
Eğer benzersiz görseller peşindeyseniz, yapay zeka destekli bu araçlar sizin için büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Fakat belirli ve detaylı bir görsel ihtiyacınız varsa, profesyonel bir fotoğrafçıyla çalışmak veya aradığınız görseli lisanslatmak daha etkili olabilir. Bu teknoloji aracılığıyla bir blog yazısı için başlık görseli hazırlamak, stok fotoğraf sitelerinden bir görsel seçmekten daha meşakkatli olabilir. Ancak sonuç genellikle çok daha özgün ve dikkat çekici olur.
Yapay Zeka Görüntü Oluşturucularının Üstünlüğünü Ne Belirler?
Yapay zeka görüntü oluşturucularının son iki yılda büyük bir popülerlik kazanması aslında iki yıl öncesindeki modellerin başarısız olmasından kaynaklanıyordu. Başlangıçtaki modellerin altında yatan teknoloji, araştırmacılar için oldukça ilgi çekici ve etkileyici olmuş olsa da bu sistemlerin ürettiği görseller pek tatmin edici değildi. Mesela orijinal DALL-E 2021’de piyasaya sürüldüğünde bilirkişiler tarafından devrim niteliğinde bir yenilikten ziyade eğlenceli bir deneme olarak görülmüştü.
Bu tür araçlar yeni geliştiği ve yüksek düzeyde bilgi işlem kaynağı gerektirdiği için piyasada birden fazla etkileyici yapay zeka görüntü oluşturucusu bulunmaktadır. Bunlar arasında DALL-E 3, Midjourney ve Stable Diffusion gibi büyük isimlerin yanı sıra, Google, Meta, Adobe ve NVIDIA gibi yapay zeka devlerinin geliştirdiği modeller de bulunuyor. Bu yazıda seçtiğimiz modellerin temel özelliği bir metin üzerinden komut alınıp metni görsellere dönüştürebilen genel amaçlı uygulamalar olmalarıdır. Anlatacağımız modeller ve araçlar dışında, piyasada kendi fotoğraflarınızı yükleyerek kendi portrelerinizi üretebileceğiniz modeller ve araçlarda mevcuttur. Fakat bu yazıda konuşacağımız modeller bunlardan ziyade genel amaçlı resim üreten modeller olacaktır.
En İyi Yapay Zeka Destekli Görüntü Üretim Araçları
- DALL·E 3: Kullanımı kolay ve etkili bir yapay zeka görüntü oluşturucu arayışındaysanız en ideal araçtır.
- Midjourney: Sanatsal ve etkileyici görsel oluşturabileceğiniz bir platform olarak ön plana çıkar.
- Stable Diffusion: Yapay zeka resimlerinizi kişiselleştirmek ve resimler üzerinde kontrol sağlamak istiyorsanız bu modeli tercih edebilirsiniz.
- Adobe Firefly: Yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüleri fotoğraflarla bütünleştirmek isteyenler için en iyi tercih.
- Getty Images: Kullanımı kolay ve ticari olarak güvenilir görseller üretmek isteyenler için ideal bir araçtır.
En çok kullanılan yapay zeka görüntü oluşturma aracı: DALL-E 3 incelemesi
DALL-E 3 Avantajları:
- Kullanımı son derece kolay.
- ChatGPT Plus ile birlikte kullanarak yatırımınız karşılığında birden fazla yapay zeka hizmetini de bu sayede kullanabilirsiniz.
DALL-E 3 Dezavantajları:
- ChatGPT kontrolünün hatalı veya yetersiz olma ihtimali var.
- GPT hizmetini kullanmak için aylık 20 dolar gibi yüksek bir maliyete DALL-E 3’e sahip olabiliyorsunuz.
DALL-E 3, yapay zeka tabanlı görüntü oluşturma araçları arasında tartışmasız lider konumundadır. İlk versiyonu DALL-E 2, kullanıcılar tarafından geniş çapta benimsenerek popülerlik kazanacak kadar başarılı ve etkileyici görseller üretebilmişti.
DALL-E 3 ise ChatGPT ve Microsoft Bing’in AI Copilot’u aracılığıyla kullanılabilen daha gelişmiş bir sürüm olarak ön plana çıkmaktadır. Bu yeni versiyon, her türlü istek için daha çarpıcı, daha gerçekçi ve daha tutarlı sonuçlar üretiyor. OpenAI DALL-E 3 çıkmadan önce yapay zeka görüntü oluşturma sektöründe rakiplerinden geri kalıyormuş gibi görünüyordu. Fakat DALL-E 3 çıktıktan sonra bu algı büyük oranda değişti.
DALL-E 3’ün kullanım kolaylığı, ön plana çıkan ve en büyük avantajlarından bir tanesi olarak görülüyor. Bu özelliğin getirdiği avantajlar, kullanıcılar tarafından da oldukça dikkate alınıyor. ChatGPT veya Bing üzerinden ne tür bir görsel istediğinizi belirttiğinizde, birkaç dakika içinde yapay zeka tarafından üretilen birkaç farklı seçenek arasından tercih yapabiliyorsunuz. DALL-E 3 modelini GPT-4 ile kullanarak dil yeteneklerini ve isteklerinizi genişletiyor bunun sonucunda da farklı görseller elde edebiliyorsunuz.
OpenAI, DALL-E 3 için bir ücretsiz deneme sunmasa da Microsoft bu deneme imkanını kullanıcılara sunuyor. Copilot kullanımı biraz daha karmaşık olsa da maliyet açısından kullanılması tercih edilebilir bir platform olarak tercih ediliyor.
En iyi kullanım deneyimi için, ChatGPT Plus aboneliği ile DALL-E 3’ü kullanmak diğer seçeneklere göre daha avantajlıdır. Abone olduğunuz taktirde, her üç saatte bir 40 mesaj sınırı ile GPT-4 ile birlikte DALL-E 3’ü istediğiniz kadar kullanabilirsiniz.
DALL-E 3 ile görselleriniz üzerinde iki yöntemle düzenleme yapabilirsiniz:
- ChatGPT’ye değişiklik yapmasını talep edebilirsiniz, bu durumda sizin eklediğiniz komutlar doğrultusunda yeniden resim üretme işlemi gerçekleştirilir.
- Belirli görsel bölümleri üzerinde düzenlemeler yapmak için bir seçme aracı kullanabilirsiniz. Bu yöntem, zaman zaman ChatGPT’nin tam istediğiniz sonucu üretirken diğer zamanlarda sanki kendi başına hareket eden fakat sözünüzü de pek fazla dinlemeyen bir botla çalışıyor gibi hissedebilirsiniz. Daha detaylı kontrol arayışında iseniz, bu listedeki diğer araçlara yönelebilirsiniz.
DALL-E 3 ve DALL-E 2’nin web uygulamalarının yanı sıra, OpenAI geliştiricilere bu iki modelle entegre olabilecek uygulamalar geliştirme imkanı tanıyan bir API da sunmaktadır. Bu API, Google Forms, HubSpot gibi diğer uygulamalarınıza otomatik olarak görsel üreterek Zapier entegrasyonu ile çeşitli otomasyon işlemlerini kolayca gerçekleştirmenizi sağlar.
DALL-E Fiyatlandırması:
- DALL-E 3, ChatGPT Plus’ın bir parçası olarak ayda 20 dolar karşılığında sunulmaktadır.
- Microsoft Copilot üzerinden ücretsiz olarak kullanılabilir.
- DALL-E 2 için 115 görüntü kredisi 15 dolardır.
- API kullanımı daha karmaşık bir fiyatlandırmaya sahiptir ve görüntü başına 0.016 dolardan başlar.
En iyi yapay zeka görüntü oluşturma aracı: MidJourney incelemesi
Midjourney Avantajları:
- Sürekli olarak en etkileyici yapay zeka ile oluşturulmuş görüntüleri üretir.
- İlham almak için mükemmel bir topluluk sunar.
Midjourney Dezavantajları:
- Sadece Discord aracılığıyla erişilebilir, bu da kullanımını sınırlayabilir.
- Oluşturulan görüntüler varsayılan olarak herkese açıktır.
- Ücretsiz deneme imkanı yok.
Midjourney, yapay zeka destekli görüntü oluşturucular arasında tutarlı ve kaliteli sonuçlar sunmasıyla öne çıkan bir araçtır. Üretilen görüntüler, renk ve doku kalitesi açısından diğerlerine göre daha üstün ve genellikle daha ilginçtir. Bunun yanı sıra insan figürleri ve gerçek dünya nesneleri, diğer yapay zeka araçlarına kıyasla daha gerçekçi ve doğal görünüyor. Midjourney’de kullanılan modellerinin son sürümleri, bir görüntü üreten yapay zeka modelinin en zorlandığı kısmı olan elleri bile doğru şekilde üretebiliyor.
Şu anda Midjourney’nin en büyük dezavantajı, sadece Discord üzerinden erişilebilir olması. Ancak, bu durumun değişeceği düşünülüyor. Midjourney, son zamanlarda bir web uygulamasının alfa testlerini yapıyor ve gelecekte web uygulaması ile birlikte Discord desteğini de sürdürmeyi planlıyor. Ancak, oluşturduğunuz her görsel varsayılan olarak Midjourney’in Discord kanalında herkese açık bir şekilde paylaşılıyor. Bu özellik, topluluğa büyük bir katılım sağlasa da profesyonel amaçlı kullanımlar için uygun olmayabilir.
Midjourney’nin yardım dokümanları oldukça kapsamlı bir şekilde hazırlanmıştır. Kullanıcılarına başlangıçtan itibaren, çeşitli model versiyonları, görüntüleri büyütme, birden fazla resmi harmanlama ve çeşitli parametreler kullanma gibi gelişmiş özellikler hakkında rehberlik eden detaylı bir hizmet sunar.
Midjourney’in ücretsiz denemeleri geçici olarak durdurulmuş olup belirli dönemlerde yeniden aktif edilmektedir. Eğer ücretsiz denemeyi kaçırırsanız temel planı ayda 10 dolardan başlıyor ve bu plan size ayda yaklaşık 200 görüntü oluşturma veya 3,3 saat GPU kullanım süresi sağlıyor. Ek GPU süresi satın alabilir olup oluşturduğunuz görselleri ticari amaçlarla kullanabilirsiniz.
Midjourney Fiyatlandırması:
- Temel Plan, aylık 10 dolar karşılığında yaklaşık 200 görüntü oluşturma imkanı ve ticari kullanım hakları sunuyor.
En yüksek özelleştirme ve kontrol imkanı sunan yapay zeka görüntü oluşturma aracı: Stable Diffusion
Stable Diffusion Avantajları:
- Kullanıcılara görsel oluşturma sürecinde en yüksek düzeyde kontrol sunar ve modelin özelleştirilmesine imkan tanır.
- DreamStudio platformu, ücretsiz krediler kullanılarak erişilebilir ve maliyet açısından oldukça uygun fiyatlıdır.
- Yüksek özelleştirme kapasitesi sayesinde süper güçlü ve etkileyici sonuçlar elde edilir.
Stable Diffusion Dezavantajları:
- Diğer yapay zeka sanat üreticilerine kıyasla daha dik bir öğrenme eğrisi mevcuttur.
- DreamStudio’daki düzenleme araçları diğer platformlar kadar sezgisel değildir.
Stable Diffusion, DALL-E ve Midjourney’in aksine, açık kaynak kodlu bir modeldir. Bu, teknik becerilere sahip herkesin bu modeli indirip kendi bilgisayarında yerel olarak çalıştırabileceği anlamına gelir. Bu özelliği, modeli özelleştirip belirli amaçlar için yeniden eğitmeyi mümkün kılar. Sanatsal portreler, tarihi çizimler, mimari renderlar ve daha fazlasını oluşturmak için kullanılan neredeyse tüm yapay zeka hizmetleri Stable Diffusion’ı bu esneklikten dolayı tercih eder. Eğer teknik yeteneklere sahipseniz ve yapay zeka ile yaratıcı işler yapmak istiyorsanız, Stable Diffusion şu anda en iyi seçeneklerden biridir.
Stable Diffusion, Stability AI tarafından geliştirilen ve şu anda beta aşamasında olan DreamStudio platformunda da kullanılabilir. DreamStudio, yapay zeka ile görsel oluşturma sürecinin çeşitli yönlerinde kullanıcılara geniş bir kontrol sağlar. Burada, görselin boyutu, isteğinizle ne kadar uyumlu olduğu, difüzyon modelinin kaç adım attığı ve kaç görsel üretildiği gibi detayları ayarlamanıza olanak tanıyan seçenekler mevcuttur. Ayrıca, kullanılacak algoritmanın birden fazla sürümü arasından seçim yapabilir ve tekrarlanabilir sonuçlar için belirli bir seed (başlangıç) değeri girebilirsiniz.
DreamStudio, kullanıcılarına kredi sistemiyle çalışır ve kayıt olduklarında yaklaşık 30 ipucu veya 120 görsel üretmek için yeterli olan 25 ücretsiz kredi verir. Daha güçlü bir model kullanmak, daha büyük görseller üretmek veya daha fazla işlem adımı eklemek kredilerinizi daha hızlı tüketir. İhtiyacınız olduğunda, 1000 kredi için 10 dolardan başlayan fiyatlarla ek kredi satın alabilirsiniz.
DreamStudio Fiyatlandırması:
- Başlangıç için 25 kredi ücretsiz.
- Ekstra 1000 kredi için 10 dolardan başlayan fiyatlar.
Sonuç olarak, DreamStudio ve Stable Diffusion, AI ile görsel oluşturma sürecinde kullanıcılara maksimum özelleştirme ve kontrol imkanı sunarak, yapay zeka alanında derinlemesine çalışmalar yapma fırsatı sağlar.
Fotoğraflara entegrasyon konusunda lider yapay zeka görüntü oluşturma aracı: Adobe FireFly
Adobe FireFly, yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüleri fotoğraflarla entegre etmek konusunda sektörde öncü bir araç olarak öne çıkıyor. Photoshop ve Illustrator gibi güçlü görsel düzenleme araçları üreten Adobe tarafından geliştirilen FireFly, metinden görüntü oluşturma konusunda da oldukça yeteneklidir.
Adobe, 15 yılı aşkın süredir uygulamalarına yapay zeka özellikleri eklemekte bu da FireFly’ın diğer araçlarla entegrasyon kapasitesinin güçlü olmasını sağlıyor. FireFly, web üzerinden ücretsiz olarak ya da Adobe Express aracılığıyla denenebilmesine rağmen en iyi performansını Photoshop’un en son sürümünde gösteriyor.
FireFly, detaylı metin açıklamalarından yeni görseller üretebilir, yazılı komutlarla metin efektleri oluşturabilir, vektör resimlerini yeniden renklendirebilir ve görsellerinize yapay zeka ile oluşturulan öğeler ekleyebilir. Bu yetenekler, özellikle Photoshop ile olan entegrasyonu sayesinde, endüstri standardında bir deneyim sunuyor.
Özellikle Photoshop’taki Generative Fill özelliği kullanıcıların dikkatini çekiyor. Bu özellik, kullanıcıların Photoshop araçları ile bir görsel alanı seçmelerine ve sadece birkaç tıklama ile bu alanı yeni bir içerikle doldurmalarına olanak tanıyor. Generative Fill, görselin bağlamını anlayarak uyumlu bir şekilde dolduruyor. Örneğin, bir orman sahnesine alan derinliği bulanıklığını uyumlu bir şekilde ekleyebilir.
FireFly, yapay zeka destekli görsel üretimde bir devrim niteliğindedir ve Adobe’un günlük olarak milyonlarca profesyonel insanlar tarafından kullanılan uygulamalarıyla entegre şekilde çalışıyor. Bu araç, sadece bir yenilikten çok, profesyoneller için günlük kullanıma uygun ve değerli bir araç olarak öne çıkmaktadır.
FireFly Fiyatlandırması:
- 25 kredi için ücretsiz.
- Ayda 100 kredi için 4,99 dolardan başlayan fiyatlamaya sahip.
- Creative Cloud Fotoğrafçılık Planı kapsamında ayda 19,99 dolardan başlayan fiyatlarla 500 görsel üretme kredisi içerir.
Ticari olarak güvenli görseller üreten yapay zeka aracı: Getty Images
Getty Images Generative AI, ticari olarak güvenli görseller üretmek için tercih edilen yapay zeka görüntü oluşturucusudur. Bu platform, özellikle stok fotoğraf benzeri görüntüler üretmede oldukça başarılıdır ve kullanımından doğabilecek yasal sorunlara karşı kullanıcılarına tazminat garantisi sunar.
Getty Images Generative AI Avantajları:
- Stok benzeri fotoğrafları üretme konusunda etkileyici performans gösterir.
- Üretilen görselleri kullanmaktan kaynaklanabilecek yasal taleplere karşı tazminat garantisi sağlar.
Getty Images Generative AI Dezavantajları:
- Yaratıcılık ve eğlence açısından sınırlı olduğundan dolayı genel kullanım kalitesi Midjourney, DALL-E 3 veya Stable Diffusion gibi diğer araçlarla rekabet edemez.
iStock üzerinden kolay erişim sağlanan Getty Images Generative AI, klasik stok fotoğraflarıyla benzer sonuçlar üretme konusunda diğer modellere kıyasla ön plana çıkıyor. Özellikle “Elinde kahve bardağı ile tek başına gülen kadın” gibi tipik stok görselleriyle yapılan testlerde, sonuçların orijinal stok fotoğraflarla ayırt edilemeyecek kadar iyi çıktığı tespit edildi.
Ancak, “Akçaağaç ormanında ineğe binen Asyalı bir adam” gibi daha yaratıcı ve özgün istemler söz konusu olduğunda platformun sınırlamaları ortaya çıkıyor. Bu, büyük ölçüde Getty’nin kendi stok görüntü kataloğu üzerinde eğitilmiş olmasından kaynaklanıyor. Getty, modeli eğitmek için kullanılan eserlerin sahiplerine tazminat ödemek için bir program uyguladığını ve bu platformun yasal olarak güvenli olduğunu belirtiyor.
Yaratıcı olmayan ve marka veya fikri mülkiyet ihlalleri içermeyen görseller üretmek isteyen işletmeler için Getty Images Generative AI, pratik ve yasal açıdan güvenli bir seçenek olarak düşünülebilir. Ancak, daha sanatsal veya özgün çalışmalar arayanlar için kullanışlı bir model olduğu söylenemez.
Getty Images Generative AI Fiyatlandırması:
- iStock üzerinden yapay zeka ile yapılan 100 üretim için 14,99 dolar karşılığında kullanılabilir.
Bu modeller ve araçlar dışında piyasada pek çok yapay zeka görüntü oluşturucu modeller ve araçlar bulunuyor. Bunlar arasında yazılım uygulamaları, fotoğraf düzenleme araçları ve stok fotoğraf siteleri gibi çeşitli platformlar yer alıyor. Her biri, yapay zeka teknolojisinin sunduğu imkanları farklı şekillerde kullanarak görsel oluşturma yaklaşımlarında çeşitlilik gösteriyor. Ancak yapay zeka tarafından oluşturulan görsellerin kullanımı yasal ve etik boyutlarıyla kompleks soruları beraberinde getiriyor. ABD Telif Hakkı Ofisi’nin yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin telif hakkı koruması altında olmadığını belirtmesi bu alanda henüz netleşmeyen yasal çerçeveyi ortaya koyuyor.
Bu belirsizlikler, yapay zeka görsellerinin kullanımını etkileyebilir ve hatta davalara yol açabilir. Ayrıca, yapay zekanın önyargıları yansıtma potansiyeli, üretilen içeriğin çeşitliliği ve adaleti konusunda da dikkatli olunması gerekiyor.