Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Nesil Fırtına Obüsleri Teslimat Töreni’ne (MSB Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi / Sakarya) katıldı.
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı törende yaptığı konuşmada ARPAN-155 projesinde son aşamaya gelindiğini açıkladı.
Dünyada birkaç ülkenin üretebildiği bir sistem olduğuna vurgu yapan Tosyalı, 8×8 ARPAN-155 obüs sistemlerinin Ağustos ayında TSK’ya teslim edilmesinin planlandığı açıklandı.
Konu ile ilgili ASFAT A.Ş. resmi Twitter hesabından da bir paylaşım yapıldı.
ASFAT A.Ş. resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada;
“Ana yükleniciliğimizde MKE, ASELSAN ve BMC iş birliği ile yürütülen 8×8 Taktik Tekerlekli Araca Monte Silah Sistemi ARPAN 155” ifadeleri kullanıldı.
Ana yükleniciliğimizde @MKEgovtr, @aselsan ve BMC iş birliği ile yürütülen 8×8 Taktik Tekerlekli Araca Monte Silah Sistemi ARPAN 155 @tcsavunma @TSKGnkur pic.twitter.com/XOH0c491a7
— ASFAT (@MSB_ASFAT) January 10, 2023
Paylaşımda 8×8 Taktik Tekerlekli Araca Monte Silah Sistemi ARPAN 155 aracının teknik özelliklerinin de bulunması dikkat çekti.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda ASFAT ana yükleniciliğindeki proje ile 8×8 taktik tekerlekli araca entegre 155mm obüs çalışmaları yürütülüyordu.
Proje kapsamında Panter obüsleri için BMC tarafından geliştirilen 8×8 taktik tekerlekli araçlar taşıyıcı platform olarak kullanılacak.
ASFAT ile BMC arasında T-155 Panter Obüsü Modernizasyonu Projesi Kapsamında “Taktik Tekerlekli Araç Sözleşmesi” imzalanmıştı.
Pakistan’da gerçekleştirilen IDEAS Fuarı’nda ARPAN-155 maketi sergilenmişti.
Millî Savunma Bakan Yardımcısı ve ASFAT Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dere ile beraberindeki heyetin IDEAS Fuarı’nda ASFAT standı ziyaretinde ARPAN-155 ilk kez görüntülenmişti.
ARPAN-155
ASELSAN tarafından atış kontrol sistemi geliştirilen ARPAN-155 benzer ateş gücüne sahip paletli sistemlere göre yüksek stratejik, operasyonel ve taktik hareket kabiliyeti sunmakta hem de düşük ilk edinim maliyeti ile yine düşük operasyon, bakım ve idame maliyetleri ile avantaj sağlıyor.
Bu sistemler çekili obüs sitemlerine göre kısa göreve hazır olma zamanları ve yüksek manevra kabiliyeti ile özellikle “At ve Uzaklaş” görevlerinde önemli bir üstünlük sağlıyor.
Obüsün servo sistemi, elektronik birimleri, hidrolik sistemi ve kullanıcı arayüzü yenilenmiş, ayrıca obüse Sayısal Haberleşme, Teknik Ateş İdaresi, Balistik Hesaplama (NABK), İlk Hız Yönetimi kabiliyeti kazandırılmış ve ADOP-2000 Entegrasyonu sağlandı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi