İran’da uygulanan yasaklar, halkın sosyal medya uygulamalarını kullanmasının önüne geçemiyor.
TIMETURK’ün haberine göre, İran İstatistik Merkezi tarafından yayınlanan rapor, İran’da halkın sosyal medya kullanımına ilişkin detayları ortaya koydu.
Raporda, bazı yabancı sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarına getirilen erişim engellerine rağmen hali hazırda 15 yaş ve üstü İran vatandaşlarının yüzde 65’inin en az bir sosyal medya uygulamasının üyesi olduğu belirtildi. Bu rakamlar ise 55 milyon İranlının en az bir sosyal ağın üyesi olduğu anlamına geliyor.
Raporda, İranlı kullanıcıların sosyal medya platformlarına üyeliklerinin son iki yılda yüzde 22 arttığı ve İran’daki sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 88’inin erişim engel olmayan WhatsApp’ı, yüzde 68’inin de Instagram’ı kullandığı belgelendi.
Yayınlanan rapor, İran halkının devlet destekli yerli mesajlaşma uygulamalarına ilgi göstermediğine dikkat çekerken erişim engeli getirilen Telegram’ın 45 milyon kullanıcısı olduğuna ve aktif olarak kullanıldığına işaret etti.
Raporda ayrıca ülkede her gün Telegram üzerinden ortalama 15 milyar mesaj atıldığı vurgulandı.
İran’da Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri uzun süredir yasak kapsamında tutuluyor. Meşhed kentinde Aralık 2017’de ekonomik sorunlar sebebiyle başlayıp diğer şehirlere rejim karşıtı protesto olarak yayılan gösteriler sonrası Nisan 2018’de “ulusal güvenlik” gerekçesiyle Telegram kapatılmıştı. Buna rağmen şifre kırıcı programlar (VPN) kullanan İranlı kullanıcılar halen uygulamalara erişim sağlayabiliyor.
İran’da Telegram’a erişim engeli getirilmesinin ardından “yabancı mesajlaşma uygulamalarının tekelleşmesinin önüne geçebilmek için” devlet destekli ‘Soroush’, ‘Eitaa’, ‘Igap’ gibi yerli uygulamalar sosyal medya kullanıcılarının hizmetine sunulmuş ancak yeterli rağbeti görmemişti.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi