İTÜ Olimpik Yüzme Havuzu’nda gerçekleştirilen yarışmada yer alan takımları tek tek ziyaret ederek, yarışmacılardan bilgi aldı. Geliştirilen bazı su altı araçlarını kullandı.
Bakan Varank’a ziyaretine; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu da eşlik etti.
Teknoloji ayı
Bakan Varank, ziyaretinde yaptığı açıklamada, TEKNOFEST’in teknoloji yarışmalarıyla devam ettiğini belirterek, “Biz diyoruz ki eylül ayı teknoloji ayı. TEKNOFEST’in hem teknoloji yarışmalarıyla hem de 21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yapılacak havacılık gösterileriyle, teknoloji şovlarıyla, yerli ve milli ürettiğimiz ürünlerin sergilemesiyle biz gerçekten TEKNOFEST’i eylül ayı boyunca Türkiye’ye kazandırmış olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.
Zorlu ve ileri teknoloji
Türkiye’nin her tarafından yarışmaya katılan gençlerin kendi tasarladıkları su altı araçlarıyla yarıştığını kaydeden Varank, “Oldukça zor görevleri var. Manuel görevlerden sonra otonom bir şekilde su altı araçlarını suyun içerisine bırakıp suya yerleştirilmiş kalenin içerisinden bu araçların kendi kendine geçmesi gerekiyor. Lise seviyesindeki öğrenciler için gerçekten zorlu ve ileri teknoloji geliştiren bir alandan bahsediyoruz.” diye konuştu.
Takım sayısı artıyor
Her sene yarışmaya katılan takımların sayısının arttığına dikkati çeken Bakan Varank, “Birkaç yıldır yarışmaya gelen takımların kendilerini geliştirdiklerini de görebiliyoruz. Geleceğin teknolojileri diyoruz. Su altı sistemleri ‘Mavi Vatan’ açısından çok önemli. Şu anda gerek petrol ve gaz arama gemilerimiz gerekse sondaj gemilerimiz aslında su altı sistemlerini kullanıyorlar. Su altında sistemlerle eğer siz gazı çıkarmak istiyorsanız bu tip otonom araçlara da ihtiyacınız var. Bu tip insansız su altı sistemlerine, robot sistemlere ihtiyacınız var.” ifadelerini kullandı.
Yerli ve milli
Halihazırda sondaj gemilerinin yerli firmaların geliştirdiği su altı sistemlerini kullandığını belirten Varank, “Bunun yanında yurt dışından ithal edilen sistemler de kullanıyorlar. Buradaki gençlerimizin kabiliyetleriyle beraber su altında sondaj gemilerimizin kullandığı robotik sistemlerin tamamını biz bundan sonra yerli ve milli olarak geliştirebiliriz. Gençlerimizde, mühendislerimizde, firmalarımızda bu kabiliyetler var. Biz de Mavi Vatanımızı inşallah onlara teslim edeceğiz. Onlar da bu ülkeye en güzel şekilde hizmet edecekler.” şeklinde konuştu.
56 takım şampiyonluk için mücadele ediyor
İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması, gençlerin tasarladıkları uzaktan kumandalı veya otonom görev icra edebilen su altı araçlarının üretilmesini ve geliştirilmesini amaçlıyor. Başvuruda bulunan 371 takım arasından yarışma alanına katılmaya hak kazanan 56 takım şampiyonluk için mücadele ediyor.
Temel ve ileri kategori
Puanlama ve değerlendirmenin her bir kategoride farklı şekilde gerçekleştirildiği yarışmada “Temel Kategori”de dereceye giren takımlar için birincilik ödülü 35 bin TL, ikincilik ödülü 25 bin TL, üçüncülük ödülü ise 15 bin TL değerinde olacak. “İleri Kategoride” ise birincilik ödülü 50 bin TL, ikincilik ödülü 40 bin TL, üçüncülük ödülü 30 bin TL olacak.
En iyi takım ödülü
Yarışma alanında üstlenilen görevlerini ve alandaki iş planlarını en iyi şekilde sonuçlandırmayı hedefleyen takımlar “En İyi Takım Ödülü”nün sahibi olacak.
Yerli ve özgün ürünler
Su altı ve tüm alt sistemlerine göre tasarım koşullarına uygunluk, özgünlük ve değerlendirme ölçütleri gözetilerek takımlara “En Özgün Tasarım Ödülü” verilecek. Güncel yüksek teknolojiyle uyumlu yerli ve özgün ürünler ise “En Özgün Yazılım Ödülü”nü kazanacak.
Ödüller 21-26 Eylül’de
Yapay zekayla çok fonksiyonlu çeşitli görevleri otonom olarak yerine getirebilen su altı robotlarının mücadelesi 19 Eylül’e kadar devam edecek. Dereceye giren takımlar ödüllerini 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanında düzenlenecek TEKNOFEST’te alacak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi