Sürekli gelişen teknoloji yeni çözümleri beraberinde getiriyor.
Independent Türkçe’nin haberine göre, Harvard Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı elektrikli otomobil endüstrisini kökten değiştirebilecek bir pil geliştirerek 40 yılllık soruna çözüm sundu. Bu çözüm akıllı telefonlardan Tesla araçlarına kadar her şeyde kullanılan lityum iyon pillere oranla çok daha fazla enerji ve şarj tutabilen lityum metal pillerin gücünden oluşuyor. Bilim insanlarının daha önce ticari uygulamalarda kullanılabilecek kadar stabil bir lityum metal pil geliştiremediği biliniyor.
Harvard Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’ndan (SEAS) bir ekibin ortaya koyduğu bu çözüm, bu yeni nesil bataryanın en az 10 bin kez şarj edilip şarjının boşaltılmasına imkan veriyor. Bu yenilik, elektrikli araçların ömrünü benzinli araçlara kıyasla artırıp aynı anda şarj sürelerini azaltarak menzillerini artıracak.
Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu olarak bilinen SEAS’ta doçent olan Xin Li “Bir lityum metal pil, yüksek kapasitesi ve enerji yoğunluğu nedeniyle pil kimyası için kutsal kase kabul ediliyor.” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
Nature adlı bilimsel dergide çarşamba günü yayınlanan araştırma, bataryayı bir araya getirirken pilin kendi kendini iyileştirmesine ve bozulma sorununu çözmesine olanak tanıyan yenilikçi ve çok katmanlı bir yaklaşım içeriyor.
Elektrikli araç endüstrisinin artan ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya konan çözümün ticari olarak geliştirilebileceği tahmin ediliyor. Dr. Li yeni pilin ticarileştirilmesi konusunda şunları söyledi:
“Kavramın ispatı niteliğindeki bu tasarım, katı haldeki lityum metal pillerin ticari lityum iyon pillerle rekabet edebileceğini gösteriyor. Ve çok katmanlı tasarımımızın esnekliği ve çok yönlülüğü, pili, batarya endüstrisindeki seri üretim prosedürleriyle potansiyel olarak uyumlu kılıyor. Tasarımı ticari pile yükseltmek kolay olmayacak ve hâlâ birtakım pratik zorluklar yaşıyoruz fakat bunların üstesinden geleceğimize inanıyoruz.”
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi