Geleceğin araçları zorlu mücadeleye hazır

Türkiye, geleceğin araçları olarak kabul edilen otonom yani sürücüsüz otomobiller konusunda gençleri teşvik etmeyi sürdürüyor. TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması, bu sene 36 takımın zorlu mücadelesine sahne olacak. 13-17 Eylül’de Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilecek yarışlarda genç yetenekler hünerlerini sergileyecek.

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu, Bilişim Vadisi’nin Milli Teknoloji Hamlesinin ulusal ve uluslararası alanda dünyayı değiştirecek projeler için kurulduğunu belirtti. Bilişim Vadisi’nin odak alanlarından birinin mobilite ekosisteminin geliştirilmesi olduğunu söyleyen İbrahimcioğlu, “Robotaksi otonom araç yarışlarının yürütücülüğüne, son iki senedir de ev sahipliğini yapıyoruz.” diye açıklamada bulundu.

İbrahimcioğlu, Robotaksi yarışmasında geçen yıl 17 olan takım sayısının bu sene 36’ya çıktığına dikkat çekerek, “Kendi pisitimizi de yaptık. Gençlerimizin sadece yarışta değil, diğer zamanlarda da kullanabilecekleri bir alanı inşa etmiş olduk. Takım sayısı, her yıl neredeyse yüzde 100 artıyor. Önümüzdeki yıllarda 70’leri 100’leri bulacağız.” diye konuştu.

Bilişim Vadisi Ekosistem Geliştirme Ofisi Direktörü Tuba Öztepe, bu sene yarışmanın konseptinde değişikliğe gittiklerini ve yarışların iki ayrı kategoride yapılacağını söyledi. Hazır araç kategorisinde 7 ayrı ekibe 3 hazır araç verdiklerini aktaran Öztepe, “Bu araçlar tamamen aynı özellikte ve otonoma hazır. Ekipler geliyorlar ve araçlara yazılımlarını yükleyip kendi yapay zekâları ile bu araçlarını çalıştırıyorlar.” diye açıklamada bulundu.

Öztepe, özgün araç kategorisinde ise çeşitli tasarımlar olduğunu anlatarak “89 model aracımız da var son model aracımız da. Onlar tamamen her şeyi, yazılımını donanımını kendileri yapıyor.” diye konuştu. Geçmiş senelerden farklı olarak ekiplere 4 haftalık bir müddet verdiklerini ifade eden Öztepe, “Ekipler geldi, 4 hafta boyunca pisti kullandı. Levhaları, trafik ışıklarını her şeyi test ettiler. Problemlerini çözdüler. Burada bir kamp yaptılar aslında. Günde 14 saat toplamda 600 saat beraber çalıştılar.” dedi.

Karaelmas Üniversitesi Takımından Berat Cansız, hurda olarak aldıkları 1989 Serçe ile yarışmaya katıldıklarını söyledi. Serçe’yi otonom hale getirdiklerini  belirten Cansız açıklamalarını, “Önünde bir kamerası var, şu anda yoldaki şeritleri okuyarak, şeritleri takip ediyor. Ekstra katmış olduğumuz özelliği kendisi elektrik ile hareket ettiriyor. İçerisinde 6 adet akü bulunuyor ve bu akü ile bir saat boyunca hareket sağlayabiliyor.” şeklinde belirtti.

Ek olarak Cansız, aracın 5 kişilik yolcu taşıma kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekerek açıklamalarını, “Yani bir aile arabaya bindikten sonra otonom olarak istedikleri yere haritadan işaretleyerek rahatlıkla gidebilecekler.” şeklinde aktardı.

Sakarya Üniversitesi Takım Kaptanı Belemir Çapraz, geçen yıl Robotaksi yarışlarında birinci olduklarını anımsatarak, Elde ettiğimiz bu birincilikten sonra takım üyelerine özellikle savunma ve otomotiv sanayiindeki çeşitli firmalardan iş imkanları sağlandı. Özellikle yazılım anlamda daha iyi bir sürüş sağlayabilmek için aracımızı geliştirmeye devam ettik.” diye konuştu.

Bozok Üniversitesi Takım Kaptanı Fatmanur Ortataş, Robotaksi yarışlarının kendilerine bilgi ve tecrübe kattığına işaret ederek düşüncelerini, “Bu alanda bilgi sahibi olmuş, yetenek kazanmış mühendisler olarak yetişmek istiyoruz. Aracımızın kabuğu, şasesi içerisinde bulunan batarya yönetim sistemi, araç kontrol sistemi, otonom yazılımlar bu tarz bütün aksamlarını kendimiz yaptık. Her şeyi ile özgün bir araç tasarladık.” cümleleriyle dile getirdi.

Robotaksi yarışması, gençlerin otonom sürüş algoritmalarını geliştirmeyi hedefliyor. Yarışmaya lise, ön lisans, lisans, lisansüstü öğrencileri, mezunlar; bireysel veya takım halinde katılabiliyor. Bu sene özgün araç ve hazır araç kategorilerinde düzenlenen yarışlarda takımlarda gerçek bir pist ortamında otonom olarak çeşitli görevleri yapması bekleniyor.

Bu yıl 4’üncüsü düzenlenecek yarışların finali, 13-17 Eylül’de Bilişim Vadisi’nde gerçekleşecek. Takımlar, şehir içi trafik durumunu yansıtan bir parkurda otonom sürüş performanslarını sergileyecek. Kurallara uygun olarak yolcu alma, yolcu indirme, park alanına ulaşma, park etme ve doğru rotayı takip etme görevlerini yerine getiren takımlar başarılı sayılacak.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.