İnternet kullanımının giderek artmasıyla hackerların ransomware saldırıları devam ediyor. Kullanıcıların verilerinin şifrelenmesiyle talep edilen fidyelerle kullanıcıları zarara uğratılıyor. Saldırıların boyutu, sağlık tesislerine yapılacak kadar riskli duruma geldi. Geçtiğimiz aylarda Almanya’da yapılan bir saldırıda, hastane sisteminin sekteye uğraması nedeniyle bir kadın hayatını kaybetti.
Söz konusu saldırı türünün 2015 yılında dünya genelinde 354 milyon dolar zarar uğrattığı belirtiliyor. 2021 yılı için yapılan tahmin ise 20 milyar dolar olarak dikkat çekiyor.
Basit önlemler milyonlar kazandırıyor
Böylesine yüksek zararlar verebilen saldırılara karşı alınabilecek önlemler de bulunuyor.
Önlemlerin ilk adımında farkındalık yer alıyor. Çalışanların ve firmaların güvenliğinin sağlanması için tehdit içeriklerine karşı dikkatli olmak gerekiyor. Kötü amaçlı bağlantılar ve bilgiler içeren e-posta ve mesajların açılmaması ve incelenmemesi gerekiyor.
Bununla birlikte çalışan bilgisayarlarında kullanılacak olan antivirüs yazılımları da hayati öneme sahip. Antivirüslerin erken harekete geçmesiyle birlikte bu tür saldırıların önü kesiliyor. Genellikle birden fazla kez kullanılan fidye yazılımları, antivirüs veritabanlarına kaydediliyor. Böylelikle düzenlenen saldırılara karşı hazırlıklı olunabiliyor.
Söz konusu saldırıların gerçekleşmesinden sonra da alınan yedeklemelerin hayati önemi bulunuyor. Saldırısı sonrasında şifreleme yapılan veriler için talep edilen fidyeyi vermek yerine, düzenli olarak alınan yedeklerden geri dönüş sağlanması yararlı oluyor.
Temel anlamda saldırılardan korunma yöntemi böyle sıralanabiliyor. Alınacak basit önlemler sayesinde güvenlik sağlanabiliyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi