Türk savunma sanayii 2022 yılını önemli gelişmelerle geride bıraktı.
Türkiye 2023’e hızlı bir giriş yaparken, 2022’de de çok sayıda önemli gelişmeler yaşandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmî Twitter hesabı üzerinden SOM-J Blok-1 füzesine ait yeni bir gelişme paylaşıldı. Erdoğan’ın paylaşımında, SOM-J Blok-1 seyir füzesinin yapılan testlerden başarıyla geçtiği duyuruldu.
Türkiye’nin ilk millî hava-hava füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğan’ın testlerini tamamladık. Millî Muharip Uçak’ın görev bilgisayarını TÜBİTAK BİLGEM’de ürettik. pic.twitter.com/tRl3CYBowX
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) December 31, 2022
Erdoğan’ın gelişmeyi duyurduğu paylaşımında GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN havadan havaya füzelerinin de başarısına yer verildi. Buna göre GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN da testlerini başarıyla tamamladı. SOM-J, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN’ın test faaliyetleri 41. Filo tarafından gerçekleştirildi.
Erdoğan ayrıca MMU’nun görev bilgisayarının TÜBİTAK BİLGEM’de üretildiğini de paylaştı.
SOM-J
Yeni nesil savaş uçakları ve SİHA’lar için TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN tarafından geliştirilen SOM-J Seyir Füzesi; SOM Seyir Füzesi üzerinden geliştirildi fakat SOM Seyir Füzesi’nden 60 kg daha hafif ve 0,1 m daha kısa.
Normalde Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 Lightning II’nin iç silah istasyonlarına uyumlu olması amacıyla geliştirilen SOM-J’nin, savaş uçakları dışında AKINCI gibi SİHA’larda kullanılması düşünülüyor. SOM-J’nin, F-16’dan gerçekleştirilecek atışlı testler sonrasında SİHA platformlarına entegre edilmesi planlanıyor.
AKINCI SİHA’dan sonra MMU’da kullanılması da planlanan SOM-J Blok 1; KIZILELMA ve ANKA-3 MİUS platformlarında da kullanılacak.
Yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaki SOM-J Füzesi diğer SOM varyantlarına göre daha uzun menzile sahip.
Milli seyir füzesi SOM; SOM-A, SOM-B1, SOM-B2, SOM-C1, SOM-C2 ve SOM-J olmak üzere 6 farklı konfigürasyondan oluşuyor.
SOM-A, SOM-B1, SOM-B2 ve SOM-J Füzeleri’nin atış testleri başarıyla gerçekleştirildi. SOM-A ve SOM-B1 Füzelerinin, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde olduğu biliniyor. 2022 yılı içerisinde teslim edilmesi planlanan SOM-J füzesinin ise yaşanan gecikmeler sebebiyle bu yıl içerisinde ROKETSAN tarafından seri olarak üretilmesi ve ardından envantere girmesi bekleniyor.
Teknik Özellikler
SOM Silah Sistemi Ailesi’nin yeni nesil savaş uçakları silah istasyonuna uyumlu olarak geliştirilmiş bir üyesi olup, yoğun bir şekilde korunan hareketli su üstü ve sabit kara hedeflerine taarruz yeteneğine sahiptir.
- Füze Ağırlığı ~1000 lb. (~500 kg)
- Kısmi Delici Harp Başlığı
- Küresel Konumlama Sistemi (KKS)
- Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS)
- Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi (YRNS)
- Kızılötesi Görüntülemeli Arayıcı Başlık
- Otomatik Hedef Algılama (OHA)
- Ağ Destekli Mühimmat Kabiliyeti
- Evrensel Silah Arayüzü Uyumluluğu
- Yerde,Havada ve Atış Sonrası Görev Planlama Yeteneği
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi