Her geçen gün başarılara imza atan MKE, yeni ürün ve ihracatlarla yapılmayanı yapmak için çalışmalarına devam ediyor.
MKE Genel Müdürü Yasin Akdere, AA’ya yaptığı röportajda yeni üretimlerin gerçekleşeceğini, çok sayıda ülkeyle ihracat anlaşması yapıldığını ve yapılacağını ifade eden açıklamalarda bulundu.
Akdere, kullanıcıların beklentilerini karşılamayı sürdürdüklerini ve bu kapsamda 76 mm Deniz Topu, kalifikasyon süreci yürütülen Yakın Hava Savunma Sistemi gibi ürünlerin ortaya çıktığını ifade etti.
BORAN’a yurt dışından siparişler gelmeye başladı
Akdere, özel sektörü de yanlarına alarak birçok projeye imza attıklarını ve 2022 yılında teslimatlarını gerçekleştirdikleri taşınabilir BORAN Obüsü’nün yurt dışından talep gördüğünü şu sözlerle ifade etti:
“Kullanıcımızın isteklerine yüzde 100 uyan bir ürünü, Savunma Sanayii Başkanlığı’mızın projesi kapsamında envantere kattık. Seri üretim için de siparişlerimizi aldık ama sadece Türkiye’de değil, dost ve müttefik ülkelerden de şu anda 2 ülkeyle sözleşme imzalamış durumdayız.”
“9,19”, “5,56”, “7,62” mm fişekleri için yurt dışında fabrika kurulumu
Bu yıl büyük bir ihracat patlaması yaşaması beklenen MKE; 9,19, 5,56, 7,62 mm fişekleri dost ülkelerin kendilerinin üretmeleri amacıyla mühimmat fabikasının kurulumu için 9 ülkeyle anlaşma yapıldığını, 4 ülkeyle daha anlaşma yapılacağını ifade etti.
“Mühimmat fabrikası kurulumu için 9 ülkeyle sözleşme imzalamış bulunmaktayız, 4 ülkeyle de ocak ayı içinde sözleşmeleri imza aşamasına getirmiş olacağız. Bazılarının inşaatını kendileri yapıyor, bazılarında inşaat dahil anahtar teslimi mühimmat fabrikası kuruyoruz.”
[7.62 mm x 63 Fişek (Büzmeli)]
Elektrikli ZMA’lar geliyor
Yerli ortaklarla Çorum-Sungurlu’da Barut Fabrikasının temellerini attıklarını ve Ahlatcı Grup ile yürüttükleri projede en geç gelecek senenin ortasında barut ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak bir tesisi devreye alacaklarını kaydeden Yasin Akdere elektrikli motor çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:
“Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) Projemizde kabulleri bitirmiş, 50 adet seri sipariş almıştık. Mart ayı içinde ilk 14 aracımızı teslim etmiş olacağız. Zırhlı personel taşıyıcıyı, zırhlı muharebe aracına çevirmiş olarak, üstünde 25 milimetre kulesiyle, silahıyla aracımızı elektrikli olarak teslim edeceğiz. 25 tona kadar elektrikli motor üretiminde hiçbir sıkıntımız yok. 25 ton ve üstü neden? Fırtına obüsümüz geliyor. Burdur’daki askeri birliğimizde kalifikasyon çalışmalarına başladık. ‘Elektrikli Fırtına’, ‘Sessiz Fırtına’nın seri imalatına başlayabilmek için kalifikasyon süreçleri devam ediyor. Mayıs ayındaki IDEF’te de çok daha büyük bir sürprizimiz olacak. Bunu da Sayın Cumhurbaşkanı’mız ve Bakan’ımız o gün geldiğinde sizlerle paylaşsınlar. Bir taraftan dizel motorlarla ilgili çok ciddi çalışmalar yapılıyor, biz de alternatif olarak elektrikli motoru savunma sanayiinde öne çıkaracak projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. 2027 yılına kadar bir projeksiyon sunduk. Yapılmayan birçok ürünü de hayata geçirmek için AR-GE çalışmalarımız hızla büyümeye devam edecek.”
6×6 ve 8×8 araçlara entegreli obüslere yurt dışından talep var
76 milimetre Deniz Topu’nun Beykoz gemisinde kalifikasyon sürecinin tamamlandığı ve envantere katıldığı bilgilerini paylaşan Akdere, ihracat sözleşmelerini de Ocak sonu gibi imzalayacaklarını belirtti.
Akdere açıklamasının devamında başka bir ihracata daha değindi. 155 milimetre obüsün 6×6 ve 8×8 araçla hareketli hale getirilmesine yönelik müttefik bir ülkeyle ciddi sayıda teslimatı öngören görüşmelerde imza aşamasına geldiklerini belirten Akdere şunları aktardı:
“Sayın Bakanımızın da çok ciddi destekleri oldu. Uluslararası ve gerçekten çok büyük bir proje. Paydaşlarımızla beraber kendimizi en iyi şekilde ifade ettik. Bahsi geçen ülkenin son imzasını önümüzdeki günlerde bekliyoruz. Ciddi ihracat potansiyellerinden bir tanesi de o. Burada da kalmıyor, 3 dost ve müttefik ülkeyle de aynı projeyle ilgili çalışmaları eş zamanlı yürütmekteyiz.” dedi.
[Bir zırhlı üzerine entegre edilen obüs (temsilî)]
Kara için de Yakın Hava Savunma Sistemi geliyor
Yasin Akdere son olarak Yakın Hava Savunma Sistemi’yle ilgili bilgilendirmede bulundu.
Akdere yaptığı açıklamada Yakın Hava Savunma Sistemi’nin mekanik tarafını tamamıyla bitirdiklerini ve silahın kalifikasyon sürecinin tamamlandığını vurguladı:
“Sistemi Deniz Kuvvetleri için çalışırken Genelkurmay Başkanı’mızın talimatıyla kara platformu için de çalışmaya başladık. Kara platformundaki test videolarını paylaştık. Gemide ana radara bağlayabiliyorsunuz, kara platformu için ekstra bir radar ihtiyacı var. O radarla ilgili AR-GE projemizi başlatmış bulunmaktayız. 8 aylık bir süre öngörüyoruz. Burada çözüm ortaklarımız olduğu gibi ASELSAN başta olmak üzere güzide firmalarımızın tecrübesinden, yönlendirmesinden yararlanıyoruz. Hızlı şekilde radarı da hayata geçireceğiz çünkü çok ama çok ciddi bir ihracat sözleşmesinde imzaya kaldık. Çok büyük ses getirecek bir ihracat kalemi son aşamasında.”
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi