Geçen yıl Aralık ayında uzayın bilinmezliklerini çözmek için görevlendirilen James Webb teleskobu bilim dünyasını aydınlatacak yeni keşiflerde bulunmaya devam ediyor.
NASA, James Webb’in büyük patlamadan 350 ve 400 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen 2 “erken dönem galaksisi” bulduğunu açıkladı.
Dünya’dan 13,8 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksiler daha önce Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedilip görüntülenmişti. Bilim insanları bu mesafenin Büyük Patlama’dan sadece 400 yıl sonrası olduğuna işaret ediyor.
James Webb’in elde ettiği görüntüler doğrulanırsa “en eski galaksi” keşfi olarak kayıtlara geçecek ve yıldızların önceden düşünülenden daha erken, belki de büyük patlamadan sonraki birkaç milyon yıl içinde oluştuğunu göstermiş olacak.
Webb’in son keşifleri, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Rohan Naidu liderliğindeki bir ekip tarafından Astrophysical Journal Letters’da yayınlandı. Naidu ve ekibi tarafından yayınlanan makalede, gezegenlerden ilkinin büyük patlamadan 350 milyon yıl sonra, ikincisinin ise 450 milyon yıl sonra oluştuğuna ve son derece parlak olduklarına yer verildi.
Los Angeles, California Üniversitesi’nden Tommaso Treu, büyük patlamadan 350 milyon sonra oluştuğuna inanılan galaksi için şimdiye kadar sunulan kanıtların “olabildiğince sağlam” olduğunu söyledi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi