20 Aralık’ta icra edilen Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında Türk savunma sanayii adına oldukça kritik kararlar alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan komiteden devam etmekte olan birçok projenin gidişatı hakkında karar çıktı.
Toplantı sonrasında yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı basın açıklamasında:
“Ülkemizin hava savunmasının güçlendirilmesi için; SİPER, HİSAR ve SUNGUR sistemlerinin yeni seri üretimlerine yönelik kararlar verilmiştir.”
TAYFUN, ATMACA, TRLG-230, KARAOK, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin yanı sıra AKYA torpidosu ve çeşitli platformlarımız için muhtelif mühimmatların seri üretimlerine yönelik kararlar alınmıştır.” ifadeleri kullanıldı.
TAYFUN Balistik Füze Sistemi
DHA tarafından Rize Artvin Havalimanı’nda ROKETSAN tarafından geliştirilen Tayfun füzesinin test atışına ilişkin görüntüler paylaşılmıştı.
Savunma Sanayii Başkanlığı’nın ‘Tayfun Füze Sistemi Geliştirme Projesi’ kapsamında ROKETSAN tarafından füze test atışı yapıldı. DHA tarafından paylaşılan duyuruda; “Rize-Artvin Havalimanı’nda Milli Savunma Bakanlığı’na ait apronda, saat 06.50’de karadan denize yapılan uzun menzilli atışta yerli füze ‘Tayfun’, Sinop açıklarına fırlatıldı.” bilgisi yer aldı.
Balistik füzeler genel olarak menzil ve fırlatıldığı platforma göre 6 sınıfa ayrılırlar;
- Taktik Balistik Füze (Tactic Ballistic Missile) (TBM) 300 km’den az menzile sahip BF sistemidir.
- Kısa Menzilli Balistik Füze (Short-Range Ballistic Missile) (SRBM) 300 ile 1000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.
- Orta Menzilli Balistik Füze (Medium-Range Ballistic Missile) (MRBM) 1000 ile 3000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.
- Uzun Menzilli Balistik Füze (Intermediate Range Ballistic Missile) (IRBM) 3000 ile 5550 km arasında menzile sahip BF sistemidir.
- Kıtalararası Balistik Füze (İntercontinental Ballistic Missile) (ICBM) 5000 km ve üzeri menzile sahip olan BF sistemidir.
- Denizaltından Atılan Balistik Füze (Submarine Launched Ballistic Missile) (SLBM)
ATMACA Gemisavar Füzesi
Mavi Vatan’ın korunması, su üstü ve su altı harbinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılmak amacıyla Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi’nin kara konuşlu versiyonu Türkiye’nin kıyı sınırlarını koruyacak.
Kara konuşlu ATMACA Gemisavar Füzesi ile birlikte Türkiye’nin Adalar Denizi ve Karadeniz kıyıları %75 oranında koruma altına alınacak.
Kara konuşlu ATMACA Gemisavar Füzesi Türkiye’nin kıyı savunma kabiliyetleri konusunda önemli bir adım olarak ele alınabilir.
Kıyılarımızda yaşanabilecek su altı ve su üstü tehditlerin kara konuşlu bir gemisavar füze ile çözüme kavuşması hem Türkiye’nin bu alandaki dışa bağlılığını sona erdirecek hem de özellikle Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere uluslararası kamuoyunda itilafa düşülmüş konularda Silahlı Kuvvetlerin elini güçlendirecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde halihazırda Harpoon, Exocet ve KH-35 gibi ATMACA ile aynı sınıftaki gemisavar füzeleri bulunuyor.
Özellikle Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan gelişmeler kara konuşlu gemisavar füzelerinin önemini gözler önüne serdi.
Rusya’nın Karadeniz Donanmasındaki en büyük gemisi olan Moskova Kruvazörünün Neptune füzeleriyle batırılması, karadan denize yapılacak taarruzların ne kadar önemli olduğunu ve ülke savunması için ne kadar gerekli olduğunu kanıtladı.
Ukrayna’nın Moskova Kruvazörüne yapmış olduğu saldırıda Türk üretimi Bayraktar TB2 SİHA’ları da kullanması, Türkiye’nin bu tarz durumlarda avantaj sahibi olabileceğinin göstergesi olmuş durumda.
IIR Başlıklı ATMACA Gemisavar Füzesi’nin sahip Kıyı Savunma Sistemi’nin ilk atışlı testi, geçtiğimiz günlerde Sinop’ta gerçekleştirildi.
Kıyı Savunma Sistemi’nden atılan IIR Güdümlü ATMACA Füzesi, deniz yüzeyindeki hedefi hassasiyetle vurdu.
Bu testle birlikte Roketsan; Türkiye’nin ilk IIR güdümlü gemisavar füzesinin atışı testini, yine Türkiye’nin ilk kıyı savunma sisteminden gerçekleştirmiş oldu.
ATMACA Kıyı Savunma Sistemi, Karadeniz’in %60’ına ve Ege Denizi’nin ise %85’ine nüfuz edebilecek.
TRLG-230 Çok Namlulu Roketatar Sistemi (ÇNRA)
Yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde 20 ila 70 kilometre menzil aralığındaki yüksek öncelikli hedefler üzerinde yoğun ve etkili ateş gücü oluşturulabilen TRLG-230, Roketsan tarafından geliştirilen K+ Silah Sistemi ve Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sistemi yanı sıra uygun arayüzlere sahip farklı tipteki platformlara da entegre edilebiliyor.
Kara platformu veya İnsansız Hava Aracı (İHA) platformu üzerinden lazer işaretlemesi yapılarak hedefe ateşlenen TRLG-230’un potansiyel hedefleri arasında; topçu ve hava savunma sistemleri, radar mevzileri, toplanma bölgeleri, lojistik tesisler, komuta, kontrol ve haberleşme sistemleri ve yüksek öncelikli diğer hedefler bulunuyor.
Sistem; daima atışa hazır olması, lazer işaretleme ile yüksek doğruluk oranı, hassas angajman yeteneği ve mobiliteye imkân veren podlu taşıma, depolama ve kullanım özellikleriyle benzersiz bir etkinlik sağlıyor.
Roketsan, öz kaynaklarıyla başladığı bu projede, füzenin tasarım doğrulama ve kalifikasyon aşamalarını 2020’de tamamladı. Başarısını sahada kanıtlayan füzenin imzalanan ihracat sözleşmesi kapsamında seri üretimi devam ediyor.
KARAOK Kısa Menzilli Tanksavar Füzesi
Tek Personel Tarafından Kullanılan Kısa Menzilli At-Unut Tipi Tanksavar Silahı KARAOK, üzerinde yer alan üretimi Kızılötesi Görüntüleyici Başlık sayesinde gece/gündüz görev yapabilecek, portatif bir füze sistemi. KARAOK; hava hücum, hava indirme ve amfibi harekâtta, tehditleri kısa menzilde durdurma, geciktirme, kanalize etme ve imha etme görevlerini gerçekleştirmek amacıyla kullanılabilmektedir.
Daha önce ROKETSAN tarafından yayımlanan ürün kataloğunda KARAOK’un menzili 1000 metre olarak belirtilmişti. Geliştirme çalışmaları devam eden KARAOK’un menzilinin Ocak 2021’de yayınlanan katalogda 2500 metreye yükseltildiği bilgisi paylaşılmıştı.
2016 yılında çalışmalarına başlanan KARAOK’un 2022 yılının sonuna doğru Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine kazandırılması hedefleniyor. KARAOK, özellikle meskûn mahal muharebenin gerçekleştiği, nispeten daha kısa menzile ve daha az geri tehlike bölgeye sahip hafif portatif tanksavar füzelerin ihtiyaç duyulduğu her muharebe ortamında başarıyla kullanılabilecek.
GÖKDOĞAN GÖ (Görüş Ötesi) Hava-Hava Füzesi
GÖKDOĞAN Hava-Hava Füzesi TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Uzun Menzilli Görüş Ötesi Hava-Hava füzesidir. 2013 yılında başlayan proje kapsamında geliştirilen, uzun menzilli aktif radar arayıcı başlıklı GÖKDOĞAN – GÖ Füzesinin Radar Arayıcı Başlığı tamamen milli olarak geliştirilmekte. Bu başlıklar ayrıca uzun menzilli hava savunma füzelerinde de kullanılmakta. Geliştirme çalışmalarının 2020 yılında tamamlanması hedeflenen GÖKDOĞAN Hava-Hava füzesi F-16 uçaklarından atılabilecek ve Türk Hava Kuvvetleri’nin hava hakimiyetini arttıracak.
BOZDOĞAN Gİ (Görüş İçi) Hava-Hava Füzesi
BOZDOĞAN Hava-Hava Füzesi TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Kısa Menzilli Görüş İçi Hava-Hava füzesidir. 2013 yılında başlayan proje kapsamında geliştirilen, kısa menzilli yüksek manevra kabiliyetine sahip, Kızılötesi Görüntüleyicili Arayıcı Başlıklı (IIR) BOZDOĞAN – Gİ Hava-Hava füzesi F-16 uçaklarından atılabilecek ve Türk Hava Kuvvetleri’nin hava hakimiyetini arttıracak.
AKYA Yeni Nesil Ağır Torpido
ROKETSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen AKYA tümüyle milli imkanlarla geliştirilmiş, denizaltılardan çeşitli sınıf denizaltı ve su üstü hedeflerine angajman yeteneğine sahip yeni nesil ağır sınıf torpido olarak biliniyor.
AKYA yüksek hız, uzun menzil, aktif/pasif sonar başlığı, dahili ve fiberoptik kablo üzerinden harici güdüm özelliğine sahip. Ayrıca su üstü hedeflerine karşı dümen suyu güdümü de kullanılıyor.
AKYA, 2021 yılında başlaması planlanan testlerinden ilkini başarıyla icra etti. Ayrıca AKYA’nın büyük bir ihracat potansiyeli bulunuyor.
AKYA, bu atış testlerinin de başarıyla tamamlanmasının ardından, kullanımdaki mevcut yurtdışı kaynaklı muadilleri ile rekabet yeteneğine sahip üst düzey bir Ağır Sınıf Torpido Mühimmatı olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından envantere alınacak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi