[wpcc-iframe allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen=”” height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/0IDZMsgChtk” title=”YouTube video player” width=”560″]
Türkiye’nin ilk uçak gemisi, dünyanın ise ilk S/İHA gemisi olacak ANADOLU tüm detaylarıyla ilk kez görüntülendi.
CNN Türk Özel Haber Şefi Fulya Öztürk, kameramanlar Ahmet Akpolat ve Halil Kahraman, aldıkları özel izinle Türkiye’nin ilk amfibi hücum gemisi ANADOLU’nun içine girdi ve tüm merak edilen detayları meraklılarıyla paylaştı.
20 katlı bir bina boyundaki Türkiye’nin dev savaş gemisi, hava savunma sistemlerinden ameliyathanelerine kadar görüntülendi.
58 metre yüksekliğinde ve 231 metre uzunluğundaki Türkiye’nin ilk amfibi hücum gemisi ANADOLU, Sedef Tersanesi Genel Müdürü Erkan Mete tarafından tanıtıldı. Tuzla’daki tersanede üretilen ANADOLU gemisi, dünyada çok az ülkenin sahip olduğu ve çok az ülkenin yapabildiği bir gemi olarak ön plana çıkıyor. Türk mühendisler tarafından 6 yılda tamamlandı. İnşasında binden fazla kişi çalıştı.
Katlanır kanatlı Bayraktar TB3 ve ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA’nın da iniş kalkış yapabileceği ANADOLU gemisi sahip olduğu üstün özellikleriyle Türk ordusunun gücüne güç katacak.
SİHA’lar, helikopterler, savaş uçakları ANADOLU pistinde iniş kalkış yapabilecek. ANADOLU gemisi aynı zamanda askerî zırhlı araçları da taşıyacak. Savaş halinde, harekatta çok büyük rol oynayacak.
“Denizde yüzen bir hava limanı” denilebilecek kadar büyük ve donanımlı olan ANADOLU gemisi; kısa mesafede kalkış, dikey iniş yapabilen F-35V uçaklar için de uygun bir platforma sahip.
Tersanenin Genel Müdürü Erkan Mete, geminin özellikleri hakkında şu bilgilere yer verdi:
“Pistin zemini özel bir kaplama. Hava araçlarının kaymasının önlenmesi için özel bir kaplama. Dolayısıyla çok özel bir işçilik gerektiren bir kaplama. Gece görerek veya aletli iniş dediğimiz yani pilotun görme imkanı olmadığı durumlarda alet özel radarları vasıtasıyla da iniş yapma imkanı da sağlıyor. Gemi yakıt tanklarını doldurduktan sonra 16 mil süratle yaklaşık 9 bin mil hiç yakıt ikmali yapmadan gidebiliyor. Yaklaşık 1 aya tekabül ediyor.”
Savunma sistemlerinden de bahseden Mete, “Gemimizde 5 tane stabilize top var. Sancakta 2 tane, iskelede 2 tane, 2 tane de havuzun altında var. Bunun dışında 2 tane falanks silahımız mevcut. Bunlar yakın hava savunma sistemleri. Gemimiz 12 kattan oluşuyor. Ancak 3 tane anakatımız” açıklamasını yaptı.
Geminin her bir noktası savunma sistemleriyle donatılmış durumda. Gemiye aynı anda 6 helikopter iniş yapabiliyor. Gemide 20’den fazla hava aracı konuşlanabilecek. Gemi sadece SİHA’lar, hava araçları değil, kara araçlarını da içine alabiliyor. Gemi 4 metre dalga boyunda bile sarsılmadan görev icra edebiliyor. Operasyonlar aksamıyor.
ANADOLU’nun içindeki su alabilen havuza; her biri 1 adet tank taşıyan 4 adet LCM gemisi (mekanize çıkarma gemisi) girebilecek.
Araç güvertelerinde; 13 adet tank, 27 adet zırhlı amfibi hücum aracı-ZAHA, 6 adet zırhlı personel taşıyıcı-ZPT, 33 adet muhtelif araç, 15 adet römork olmak üzere toplamda 94 adet araç bulunacak.
Uçuş güvertesinde toplam 10 helikopter veya 50 adet SİHA konuşlandırılabilecek, konfigürasyona göre bu sayı 100’e kadar çıkabilecek.
1.223 personel taşıma kapasitesine sahip gemide, tam teşekküllü hastane ve 2 adet ameliyathane olacak.
HAVELSAN ve ASELSAN tarafından tamamen yerli teknoloji ile donatılan Harekat Merkezi’nde 150’den fazla askerî personel görev yapacak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi