İnsanlar, güvenliğe en fazla ihtiyaç duyduğu evlerinde de hack mağduru oldu. Günlük hayatına devam eden birçok insan farkında olmadan görüntülendi.
2019 yılı itibariyle 770 milyon adet güvenlik kamerasının bulunduğu belirtiliyor. Halihazırda 28 milyar civarında da IoT cihazın internete bağlandığı aktarılıyor. Sayıların böylesine yüksek olması da beraberinde güvenlik problemlerini akıllara getiriyor.
Günlük hayata dair videolar internette
Evlerde kullanılan kameralarda yer alan zafiyetler kullanılarak da oldukça büyük sayıda veri ele geçirildi.
Ele geçirilen bazı görüntüler de farklı amaçlar için kullanılan internet sitelerine yüklendi. Yükleme isimleri olarak da “Hacked IP Cam” ismi kendini gösteriyor. Öte yandan bazı videoların da satışa çıkarıldığı ve yüklü miktarda alıcı bulabileceği belirtiliyor.
Söz konusu saldırı sonrasında etkilenen ülkeler arasında Singapur, Kanada, Güney Kore ve Tayland kendisini gösteriyor.
Çalınan bazı görüntülerin de çeşitli sosyal medya araçları ve internet siteleri aracılığıyla tanıtıma çıkarıldığı belirtiliyor. Bu tanıtım sonucunda da bazı görüntüler için ücret talep edilmediği belirtiliyor.
Ayrıca sadece hacklenen IP kameralardan alınan görüntüleri yayınlayan internet sitelerinin olduğu belirtiliyor.
İnsanların en mahrem anlarının bulunduğu ev yaşamına da saldırılan hackerlar, kurban ettikleri kişilerin özel hayatlarını hiç düşünmeden pazarlama konusu edebiliyor.
Kameralara erişim için iki farklı yol kendisini gösteriyor. Bunlardan ilki P2P (peer-to-peer), Türkçesiyle (uçtan uca iletişim) ve normal erişim olarak biliniyor. P2P türünde kameralar ve sunucular birbiriyle iletişim halindeyken normal erişimde IP adresi ve port numarası bilindiğinde erişim sağlanıyor. Böylelikle de binlerce insan farkında olmadan günlük yaşamını servis ediyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi