ROKETSAN tarafından insansız hava araçları ve hafif taaruz uçakları için kritik hava/yer görevlerine yönelik geliştirilen MAM-T Akıllı Mühimmat, Azerbaycan yolcusu.
ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Murat Kurtuluş, Poligon dergisiyle yaptığı röportajda yeni gelişmeyi duyurdu. Kurtuluş yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın ROKETSAN üretimi MAM-T Akıllı Mühimmatı alacağını şu şekilde açıkladı:
“MAM-T mühimmat projesini çok yakında hayata geçireceğiz. Yeni sözleşme çerçevesinde MAM-L’den sonra MAM-T mühimmatını da Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin hizmetine sunmak istiyoruz. Bu konudaki mutabakatımız son aşamada. Çok yakında hayata geçirmeye başlayacağız.”
İlk test atışı AKINCI TİHA’dan yapılan ve sınırları aşarak kardeş ülke Azerbaycan’ın savunmasına katkı sunacak olan MAM-T Akıllı Mühimmat; Afrika, Asya ve Avrupa’daki dost ve müttefik ülkeler tarafından sahada başarıyla kullanılıyor. Azerbaycan’ın da güvenliğine katkı sağlayacak olan MAM-T Akıllı Mühimmat’ın kaç adet gönderileceği bilinmiyor.
ROKETSAN üretimi Mini Akıllı Mühimmat ailesinden MAM-C ve MAM-L daha önce Karabağ Savaşı’nda tanklara ve diğer zırhlı hedeflere karşı etkin bir şekilde kullanılmıştı. Mini Akıllı Mühimmat ailesinin yeni üyesi MAM-T’nin de Azerbaycan askerlerinin operasyonlarında etkin bir şekilde kullanılacağı düşünülüyor.
MAM-T Sistem Özellikleri
- Sabit ve Hareketli Hedeflerin Yüksek Hassasiyetli Vuruş Özelliği ile İmhası
- İHA Operasyon Konseptine göre Geliştirilmiş Yüksek Parçacık Etkili Harp Başlığı
- Kanat eklentisi ile Arttırılmış Menzil
- Yüksek Tahrip Gücü
- Kritik Satıh Hedeflerine Karşı
MAM-T Teknik Özellikler
- Çap 230 mm
- Uzunluk 1.4 m
- Ağırlık 95 kg
- Menzil İHA – 30+ km
- Güdüm Lazer Arayıcı Başlık
- Harp Başlığı Tipi Parçacık Etkili Harp Başlığı
- Platformlar İnsansız Hava Araçları [İHA]
- Hafif Taaruz Uçakları
SUNGUR seri üretimde
ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Murat Kurtuluş, yaptığı açıklamada başka gelişmelere de yer verdi. Kurtuluş, SUNGUR’un seri üretimine başladıklarını ve yakında TSK’ya teslim edeceklerini açıkladı. ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci; kısa süre önce yaptığı açıklamada SUNGUR MANPADS sisteminin testlerinin tamamlandığını ve seri üretime hazır olduğunu duyurmuştu.
Muharebe sahasında ve geri bölgede bulunan hareketli/sabit birlik ve tesislerin kısa menzilli hava savunmasında kullanılacak, hava savunma füze sistemi olan SUNGUR; farklı platform entegrasyonlarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır.
Sistem Özellikleri
- Sınıfında En Uzun Menzil
- Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık ile Atış Öncesi Kilitlenme
- Yüksek İnfilaklı, Kısmi Delici Harp Başlığı ile Doğrudan Vuruş Etkinliği
- Mininum Uçuş Süresi
- Çoklu Platform Entegrasyonu
- Görüntüleme ve Takip Ekranı ile [Arayıcı başlık, Termal Nişangah görüntüleri] Kullanıcı Dostu Çözüm
- Ses ve Semboloji Yönlendirmeleri ile Kolay Hedef Tespiti ve Atış
- Asimetrik Savaş Yeteneği
- Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi [HERİKKS-6] ile Entegre
- Dost-Düşman Tanıma [IFF] Teçhizatı [Güncellenmeye açık – mekanik bağlantı]
KARAOK ATGM gelecek yıl seri üretimde
Murat Kurtuluş; KARAOK ATGM’nin seri üretimine ise 2023 yılında başlayacaklarını da müjdeledi.
Üzerinde yer alan Kızılötesi Görüntüleyici Başlık sayesinde gece/gündüz görev yapabilecek, portatif bir füze sistemi olan Kısa Menzilli Tanksavar Silahı KARAOK, ROKETSAN tarafından 2016 yılında yeni bir proje olarak tanıtıldı. Roketsan’ın tanksavar füze ailesinin son üyesi KARAOK, 2022’de TSK’ya teslim edilmesi planlanıyordu.
KARAOK; hava hücum, hava indirme ve amfibi harekâtta, komando ve piyade taburlarının zırhlı ve mekanize birliklerini, 2.5 km’ye kadar ulaşan menzillerde durdurma, geciktirme, kanalize etme ve imha etme görevlerinin, etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi