Hulusi Akar’dan Altay Tankı ve Fırtına Obüsü açıklaması

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün gerçekleşen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda savunma sanayii gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Akar, Komisyon’da yaptığı açıklamada Fırtına Obüsü ve Altay Tankı’nın üretimi sürecinde yaşanan gecikmelere değindi.

Akar; Fırtına Obüsü ve Altay Tankı’nın seri üretimleri için yurt dışından motor ve transmisyon tedarikinde bazı ülkelerin engelleyici tavırları sebebiyle gecikmeler yaşandığını  söyledi.

Altay tankı için motor arayışı sürüyor

Hulusi Akar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

“Fırtına Obüsü ve Altay Tankı’nın seri üretimi için yurt dışından motor ve transmisyon tedarikine yönelik siyasi, askerî ve ticari her türlü girişimde bulunulmaktadır. Ancak bazı ülkelerin engelleyici tavırları nedeniyle bu süreç maalesef olumsuz etkilenmekte ve gecikmeler meydana gelmektedir. Bu nedenle bir taraftan yurt dışından tedarik faaliyetlerine yönelik çalışmalarımız devam ederken diğer taraftan da motor ve transmisyonun yerli üretimi için sürdürülen çalışmalar yakından takip edilmektedir.”

BMC ALTAY tank görseli

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de Mayıs ayında yaptığı açıklamada İngiltere’ye son ziyaretinde elinde tedarikine izin verilmeyen 30 küsûr kalemin olduğunu ve mutaplarıyla yaptığı görüşmelerinin ardından bunların hepsine izin çıktığını ifade eden bir açıklamada bulunmuştu.

Savunma Sanayi Başkanı Prof. İsmail DEMİR`den Sektöre Önemli Mesaj -  Defence Turkey Magazine

ALTAY Ana Muharebe Tankı

Günümüzün ve geleceğin muharebe koşullarına cevap verme vizyonuyla geliştirilen ALTAY Ana Muharebe Tankı Üretim Programı’nın temelleri 9 Kasım 2018 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC arasında imzalanan seri üretim sözleşmesiyle atıldı. Ana yükleniciliğibi BMC’nin yaptığı proje kapsamında 250 adet ALTAY Ana Muharebe Tankı üretilip Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Proje kapsamında büyük çoğunluğu yerli firmalardan oluşan 200’ye yakın alt yüklenici görev alıyor.

ALTAY projesi ile; üstün teknoloji ürünü silah sistemleriyle donatılmış, yüksek hareket ve beka kabiliyeti olan, uzun menzilli ve etkili ateş-darbe gücüne sahip, elektronik harekât kabiliyeti yüksek bir tankın yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, atış kontrol ve komuta kontrol haberleşme bilgi sistemlerinin milli olarak geliştirilmesi, zırh sistemlerinin teknoloji transferi ile yurt içinde geliştirilmesi hedefleniyor.

2008 yılında sözleşmesi imzalanan projenin ilk adımında Otokar tarafından 2 adet prototip üretildi ve testleri başarı ile tamamlandı. 

FIRTINA Obüsü

2004 yılından itibaren K.K.K.lığı envanterinde bulunan FIRTINA Obüsüne; Yeni Nesil Atış Kontrol Sistemi, Otomatik Mühimmat Yükleme Sistemi, Barut Koşullandırma Sistemi, İklimlendirme Sistemi, Sürücü Görüş Sistemi ve Uzaktan Komutalı Silah Sistemi Entegrasyonu sağlanmıştır.

Yeni sistemler ile Fırtına Obüsü’nün; güncel muharebe sahasındaki ihtiyaçları karşılanmış, muharebe ve beka kabiliyeti artırılmış ve yurtiçinde tasarlanıp üretilmiş ürünler ile dışa bağımlığı önemli ölçüde azaltılmıştır.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.