Son zamanlarda Kızıl Gezegen ile ilgili araştırmalarını iyiden iyiye hızlandıran Çin, gelecekte çok daha büyük projelere imza atmak istiyor.
Çin’in şimdilik uzay araştırmalarıyla ilgili planları arasında Mars’a bir üs kurmak, gezegen çapında gelişim sağlamak ve kargo taşımak için bir “gökyüzü merdiveni” inşa etmek yer alıyor.
Çin Akademisi Fırlatma Aracı Teknolojisi’nin (CALT) başkanı Wang Xiaojun, 2021 Küresel Uzay Araştırma Konferansı’nda konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Xiaojun “İnsanlı Mars Keşif Uzay Taşımacılığı Sistemi” başlıklı konuşmasında yaptığı açıklamada, üç aşamalı planın ilk adımında Mars’tan numune toplamanın ve orada kurulacak üs için yer aramak amacıyla fırlatılacak android robotların yer aldığını söyledi. Daha sonra Mars’taki üssü kurmak için insanlı bir görev düzenlenecek ve üçüncü aşamada da kızıl gezegende bir topluluk inşa etmek için Dünya’dan Mars’a kargo filosu gönderilecek.
Mevcut zaman çizelgelerine göre bu fırlatmaların 2033’ten 2043’e kadar her iki yılda bir yapılması planlanıyor.
Gökyüzü merdiveni projesi
Mars’a yolculuk için harcanan maliyeti ve zamanı azaltmak için “gökyüzü merdiveni” projesine odaklanan Çin’in, çalışmalarında ne kadar yol katettiği belli değil. Bilgisayar simülasyonlarında geliştirilen tasarımlarda ise, bir uzay istasyonuna ulaşmak için bir “merdiven” boyunca hareket eden karbon nanotüplerden yapılmış bir uzay kapsülü bulunuyor.
“Gökyüzü merdiveni” veya buna karşılık gelen “uzay asansörü” fikri, ilk defa 1895’te Rus uzay öncüsü Konstantin Tsiolkovsky tarafından ortaya atılmıştı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi