İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Abdullahiyan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Ukrayna’daki durum ve iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede, İran’a ait silahların Ukrayna’daki savaşta kullanıldığına dair iddiaları reddeden Abdullahiyan, “Rusya ile iyi ilişkilere sahibiz ve geçmişte savunma iş birliğimiz oldu ancak Ukrayna’daki savaşa yönelik politikamız, ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duymak, çatışan taraflara silah sağlamamak ve savaşı durdurmaktır.” ifadelerini kullandı.
İran’ın “dış politikasının tamamen açık olduğunu ve savaş karşıtlığına dayandığını” savunan Abdullahiyan, İran silahlarının Ukrayna’da kullanıldığına dair iddiaları araştırmak için “herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan iki ülke arasında askeri uzmanların katılımıyla teknik görüşmeler yapmaya hazır olduklarını” vurguladı.
Abdullahiyan, Ukrayna’nın “bazı aşırı Avrupalı politikacılardan etkilenmemesi gerektiğini” ifade ederek, ülkesinin Ukrayna-Rusya arasında ateşkesin sağlanması için yardıma hazır olduğunu Ukraynalı mevkidaşına iletti.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise iki ülke heyetleri arasında teknik askeri görüşmelerin önemli olduğunu söyledi.
Ülkesinin dış politikasında bağımsız hareket ettiğini ifade eden Kuleba, “Başkalarının etkisi altında hareket etmiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
İran’dan Rusya’ya balistik füze ve İHA desteği
Rusya’nın, İran’dan kısa menzilli balistik füze ve ek İnsansız Hava Aracı sistemleri tedarik edeceği iddia ediliyor.
Washington Post’un, ABD ve müttefik güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberine göre Rusya’nın Ukrayna Savaşı’nda kullanmak için İran’dan ‘gizlice’ saldırı uçağı ve karadan karaya füze tedarik ettiğini belirtti.
ABD’li bir yetkiliye göre, İran, Moskova’ya iki tür İran karadan karaya füze de dahil olmak üzere ek silah sevkiyatı tamamlamak 18 Eylül’de Rusya’ya yetkililer gönderdi. Yetkili, görüşmeler sonucunda İran yapımı kısa menzilli balistik füzesi olan Fateh-110 ve Zolfaghar füzelerinin ilk sevkiyatını hazırladığını iddia etti.
İlk günden bu yana Rusya-Ukrayna savaşı
24 Şubat 2022 tarihinden bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşının boyutu değişmeye başladı.
Savaşın başladığı günden itibaren Batılı ülkelerin yoğun desteğini alan Ukrayna, Rusya’ya karşı başarılı bir direniş sergilemişti.
Başta ABD olmak üzere birçok NATO ülkesi Ukrayna’ya silah ve mühimmat desteğinde bulundu.
Silah ve mühimmat desteğinin yanı sıra Batılı ülkeler Ukrayna’yı doktinel olarak da destekledi ve Ukrayna direnişinin sürdürülebilir olmasını sağladı.
Ukrayna ordusu birçok bölgede Rus birliklerine karşı önemli başarılar kazanırken bu durum Rusya’nın saldırgan tutumunun artmasını da beraberinde getirdi.
Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunu ilhak etmesi
Rusya sahadaki saldırgan tutumunu siyasi zemine de taşıyarak Ukrayna’nın doğusunda bulunan bölgeleri ilhak ettiğini ve kendi topraklarına kattığını açıkladı.
Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak ettiğini duyuran Rusya’ya Ukrayna’nın tepkisi de sert oldu.
Rusya’nın bu hukuksuz eylemini kesinlikle tanımadıklarını söyleyen Ukrayna tarafı, bu bölgeleri geri almak için operasyonlara başladı.
Ukrayna’nın ilhak cevabı
Donetsk bölgesinde bulunan Liman şehrini ele geçiren Ukrayna tarafı farklı bölgelerde de operasyonlarına devam etti.
Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da bulunan Kerç Köprüsü’ne saldırı düzenleyen Ukrayna tarafı; stratejik öneme sahip bu köprüye ciddi bir hasar verdi.
Ukrayna’nın bu hareketi üzerine Rusya tarafı da büyük çaplı saldırılarını tekrar başlattı.
Başkent Kiev, Zaporijya ve Dnipro şehir merkezlerine eş zamanlı saldırılar düzenleyen Rusya, savaşın çapını tekrar genişletmiş oldu.
Bu saldırılarda birçok sivil hayatını kaybetti ve yine birçok sivil yaralandı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi