Türk savunma sanayiinin en önemli ve en büyük projelerinden olan Altay Ana Muharebe Tankı için yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.
Türkiye, Altay ana muharebe tankının seri üretim sürecinin başlangıcı için ihtiyaç duyulan güç grubunun tedariki arayışında çözüme çok yakın.
Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir;
“Malum bahsettiğimiz bir ülke vardı, oradan gelen güç paketini entegre ettik. Çok geniş ölçüde testler yaptık, testlerden geri bildirimler aldık. Belirli düzeltmeler olması gereken yerlerde faaliyetler başladı, o mesele iyi gidiyor. Seri üretimle ilgili belirli anlaşmalar yapıldığı aşamada üretime geçebilecek durumda olacağız. Yani bunun ilk aşaması güç paketinin ilk prototiplerinin alınması, entegre ve test edilmesiydi. Bu adımlar başarıyla devam etti hatta sonuçlanmaya çok yakın diyebiliriz. Ondan sonra siparişin belli bir miktara bağlanıp, getirilip, seri üretimin başlaması var. O da önümüzdeki yıl olacak bir işlem.” ifadelerini kullandı.
BATU Güç Grubu 2024’te Altay tankına entegre edilecek
Katar’da düzenlenen DIMDEX savunma fuarında açıklamalar yapan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Altay ana muharebe tankı için Güney Kore’den tedarik edilen motorlar hakkında bilgi vermişti.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir;
“Kore motoru, BATU hazır olana kadar Altay Tankına güç verecek. Miktar konusunda pazarlık yapıyoruz. Kendimizi garantiye alacak bir miktar belirlememiz gerekiyor. Örneğin 50, 100 motor denilebilir. Bunun hakkında konuşmamız gerekiyor ve miktar da fiyatı etkileyecek. Motor ekipmanlarında Korelilerin yurt dışından tedarik ettikleri unsurlar var. Bu kısımlar da BATU projemiz kapsamında yerelleştirilecek. Bu konuda da Kore’ye avantaj sağlayacağız.” şeklinde açıklamada bulunmuştu.
SSB Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Mesude Kılınç, İstanbul Teknik Üniversitesi Savunma Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği “Savunma Teknolojileri 2021” etkinliğinde, Altay tankının güç grubu projesi olan BATU’nun 2024 yılında tank üzerinde kabulünü yapmayı hedeflediklerini belirtmişti.
Çok zorlu bir test sürecinin olacağını söyleyen Kılınç, tank üzerinde 10.000 kilometre testleri dahil sahada testlerin yapılacağı bir proje sürecinin yürütüleceğini ifade etmişti. Proje kapsamında kritik alt sistemlerin de yerli olarak geliştirildiğini söyleyen Mesude Kılınç, “Kritik alt sistemlerin yerli olarak geliştirilmesini çok önemsiyoruz. Bu da zorlu projemizi daha da zor hale getiriyor” ifadelerinde bulunmuştu.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi