Hindistan, uzay çalışmalarındaki en büyük partneri Fransa ile bir kez daha kritik bir misyonda birlikte hareket edecek.
İndian Express’in haberine göre, Fransa Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi (CNES) ile Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO) arasında Gaganyaan insanlı uzay uçuş misyonunun geliştirilmesi için iş birliği anlaşması imzalandı.
Anlaşma, Fransız Dışişleri Bakanı’nın Jean-Yves Le Drian Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü’nün Banglore’da bulunan merkezini ziyareti sonrasında duyuruldu.
Fransa anlaşma kapsamında, Hindistan’ın uzay programına hem teknolojik destek sağlayacak hem de misyon personelinin nitelik kazanması için eğitim hizmeti sunacak.
CNES, Hintli astronotlara Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) aktif kullanımda olan ekipmanlardan tedarik edecek. Hint mürettebat; astronotları şok, radyasyon gibi tehditlerden koruma amacıyla Fransa tarafından geliştirilen yanmaz çantaları da kullanma imkânı elde edecek. CNES ayrıca, Hint uçuş doktorları ve CAPCOM (Capsul Communication) personelinin eğitim faaliyetlerini üstlenecek.
Anlaşmaya ilişkin açıklama yapan CNES, “Bu işbirliği, gelecekte Banglore’da kurulacak astronot eğitim merkezinin inşası için verilecek teknik desteğin ön adımıdır.” ifadelerini kullandı.
Hindistan’ın ilk insanlı misyonu: Gaganyaan
Hindistan; Rusya, Amerika ve Çin’in ardından uzaya insan gönderen dördüncü ülke olmak adına 2018 yılında Gaganyaan misyonunu açıklamıştı. Bu kapsamda Hint astronotların, dünya yörüngesi etrafında uzay aracı ile bir hafta geçirmesi planlanıyor. Astronotlar eğitimlerine Rusya’da devam ederlerken, ilk uçuşun ülkenin bağımsızlığını kazanmasının 75’inci yıldönümü olan 2022’de yapılması hedefleniyordu. Ancak dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü takvimin ileri bir tarihe sarkmasına sebep oldu.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi