Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir HaberGobal canlı yayınında SAMP-T ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Sürecin sekteye uğramasında Türkiye kaynaklı herhangi bir durumun olmadığının altını çizen Başkan Demir, projeye tekrar dahil olunması takdirde Türkiye’nin alacağı pozisyonu da açıkladı.
Esas sorunun alımın gerçekleşmesi noktasında olmadığını dile getiren İsmail Demir;
“Alımı düşünülen ve konuşulan deyimine katılmıyoruz. Meselenin bu kadar uzamasının nedeni de burada yatıyor. Alım bir sürecin ufacık bir parçası olabilir. Aslında önce bir samimiyet sistemi testi yapılmalı, sınıfta kalanlarla yürünmemeli. Şu an konuşulması gereken asla alım değil, EUROSAN diye bir konsorsiyum var Türk şirketleri de dahil, burada şartlar konuşulabilir. Projenin gelmesi gereken nokta bu. Muhataplar evet derse devam edebiliriz. Yerli ve milli sistemlerimize iş birliği daha hızlı yol almamızı sağlayacaksa iş birliğine karşı değiliz. Bize de fayda sağlar. Olmazsa olmaz şartımız bu ürünün üretiminde bize engel olunmasın.” diye konuştu.
SAMP-T sürecinde verilen sözlerin tutulmadığına değinen İsmail Demir;
“SAMP-T meselesinde zamanında imzaları attık. Tanımlama çalışmasının son aşaması bile uzadı. Orada bile patinaj yapıldı. Ama tekrar gelirlerse de biz yaptık o defter kapandı dememeleri gerekiyor. EUROSAN ve SAMP-T ile ilk görüşmelerimizde onlar gelip kuracaklardı sistemleri, NATO sistemleri de buna dahildi ama söz verildiği gibi olmadı.” dedi.
SAMP-T sistemi
Bir lançerde 8 füze taşıyabiliyor. Hedef belirlendikten sonra 10 saniye içinde tüm füzeler ateşlenebiliyor.
Arabel radarı ile 360 derece izleme yapan SAMP-T, 100 km mesafe ile 20 km yükseklikteki tehditlere karşı angajman kabiliyetine sahip.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi