Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA, Eylül ayında envanterde

Dosta güven düşmana korku salan ZAHA kendine verilecek görevleri üstün bir şekilde yerine getirmek için gün sayıyor.

FNSS Savunma tarafından geliştirilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA, yapılan testleri sırasıyla geçerek 2022 yılı Eylül ayı itibariyle ilk teslimatını yapacak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girecek.

Mayın ve balistik testleri başarıyla tamamlanan ZAHA’nın, “Güvenilirlik ve İdame Edilebilirlik Testi”, kara ve deniz sürüşleri tüm hızıyla sürüyor.

Özellikle Anadolu LHD Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisinde kullanılacak olan ZAHA, Türk Donanması’nın gücüne güç katacak.

ZAHA’nın 2022 yılı Eylül ayı itibariyle envantere gireceği bilgisi Millî Savunma Bakanlığı 2022 Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda yayınlandı.

Millî Savunma Bakanlığı 2022 Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda konu ile ilgili;

“Kara ve deniz kabul testleri devam eden Zırhlı Amfibi Deniz Hücum Aracının (ZAHA) Eylül 2022 ayı içerisinde envantere alınması planlanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA

Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekât konsepti ve görev ihtiyaçları göz önüne alınarak FNSS tarafından tasarlandı.

ZAHA, bir amfibi çıkarma operasyonu esnasında gemi ile sahil arasındaki mesafeyi en hızlı şekilde alma kabiliyetine sahip. Harekâtın çıkarma safhasında, kıyıya yanaşan havuzlu çıkarma gemilerinden denize inebilen ZAHA; aradaki mesafeyi yüksek süratle kat ederek, birliklerin koruma altında ve ateş desteği ile kısa zamanda karaya çıkmasını sağlıyor.

Suda direnci azaltmaya yönelik gövde tasarımı ve güçlü su jetleri ZAHA’ya, denizde 7 knot karada ise 70 km/s azami sürat ile yüksek bir hareket kabiliyeti kazandırıyor. Yüzde 60 dik eğim tırmanabilen, yüzde 40 yan eğimde tutunabilen ZAHA, 90 cm dik engelleri ve 2 m hendekleri de kolaylıkla geçebiliyor. ZAHA, 12.7 mm MT ve 40 mm Otomatik Bomba Atar barındıran uzaktan komutalı kulesi ile yüksek ateş gücü sağlıyor.

ZAHA; Personel Taşıyıcı, Komuta Aracı ve Kurtarma Aracı olmak üzere üç değişik konfigürasyona sahip olarak geliştirildi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.