NASA’nın bu yılki ödülünün sahibi Berrin Tansel

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/3Yzfh0CiGWQqfIgaQMz7pZ” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

[wpcc-iframe allow=”encrypted-media” allowtransparency=”true” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/3Yzfh0CiGWQqfIgaQMz7pZ” width=”100%”]

Amerikan Çevre Mühendisleri ve Bilim Adamları Akademisi’nin (AAEES) bu yılki onur ödülünün sahibi çevre mühendisliği alanına yaptığı katkılardan dolayı Türk bilim insanı Prof. Berrin Tansel oldu.  Amerikan Çevre Mühendisleri ve Bilim Adamları Akademisi (AAEES), mevcut çevresel zorluklara yenilikçi ve özgün çözümler sunan kişilere her yıl ödül veriyor.

Prof. Berrin Tansel kimdir?

Türkiye’de doğup büyüyen Tansel, üstün başarısından dolayı burs alarak Wisconsin Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yapmak için ABD’ye gitti. Su arıtma projelerinin ve işlerin yaratılmasının önünü açan çevre mühendisliğiyle ön plana çıktı. Daha sonra Boston’a taşınarak Amerika’nın en kirli limanı olarak bilinen Boston Limanı’nın Deer Island’daki arıtma tesislerine 3,8 milyar dolarlık yatırımla başarılı bir şekilde temizlenmesini sağladı.

Birçok problemin çözümleri üzerinde NASA ile ortak çalışıyor

Bir uzay mekiğinin yüzde 50’sinden fazlası; astronotların kullanması ve Ay ve Mars gibi gezegenlerde bitki örtüsünü test edebilmek için sudan oluşur. Fakat bir litre suyun taşınması için binlerce dolar harcandığından dolayı filtreleme işlemi gerekiyor. NASA ile birçok fikir üzerine çalışan Tansel, uzay mekiklerinde taşıma yükünü azaltan bir proje üzerinde araştırma yürüttü. Tansel ayrıca su tasarrufu alanında ve eski borulardaki sızıntılara uzun vadeli çözümler sunma adına çalışmalar için 5 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.

Yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Tansel, “Bunlardan bir tanesi filtrelerin tıkanmamasını önlemek için yaptığımız bir çalışmaydı. NASA’yla çalışmalarım 20 yıldır sürüyor. İlk kez Kennedy Uzay Merkezinde Uzay Hayat Bilimleri Labaratuvarında 2 yaz filtrelerle ilgili çalıştım. Uzaya giden araçların içinde o zamanlar  ne kadar su gerekiyorsa o kadar su konuyordu ve uzaya giden araçların yarısından çoğu su ile doluydu. Bu çok büyük bir zorluğa sebep oluyordu. Uzaya insan  gönderebilmek için suyun, bilhassa atık suyun, döndürülebilir halde kullanılabilmesi gerekiyordu. Uzaya gönderilen araçlardaki su miktarı dünyadaki kullanıma göre az. Fakat uzay aracının içerisinde çok büyük yer kaplıyordu. Astronotların atık suları dünyadaki atık sulara göre daha konsantre. Onun için suyu arıtmak için daha değişik teknolojiler gerekiyor. Bu arıtmanın bir parçası olarak da filtreler gerekiyor. Uzayda yer çekimi olmadığı için bu filtrelerin daha değişik bir şekilde çalışması gerekiyordu. Bu konuda bazı çalışmalar yaptık ve suyun döndürülebilir hale gelmesine katkı sağladık.” dedi.

2012 AAEES ödülünü alan Tansel mutluluğunu, “Mütevazı bir ödül ve onur duydum. İşimin profesyonel toplum tarafından takdir edildiğini görmekten mutluyum.” sözleriyle ifade etti.

Prof. Dr. Berrin Tansel ödülünü, nisan 2021’de planlanan Amerikan Çevre Mühendisleri ve Bilim Adamları Akademisi ödül töreninde alacak.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.