Kanada, Facebook’a yönelik önlem alacak

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/6GBkyNDCPIb9KqhkfEDJEL” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

Avustralya hükümeti, Facebook ve Google’da paylaşılan haberlere karşı şirketlerin ülkedeki medya kuruluşlarına ödeme yapılmasını zorunlu kılan bir yasayı yürürlüğe koymuştu. Bu yasanın medya şirketleri tarafından da desteklenmesinin ardından Facebook, medya kuruluşlarının haberlerinin paylaşımını engellemişti. Engellemenin yanı sıra, Avustralyalı yayın organlarının paylaşımlarını da sitesinden kaldırmıştı. Facebook gibi bir yol izlemeyi tercih etmeyen Google ise News Corp ile aralarında Avustralya’nın da bulunduğu ülkelerle anlaşma yolunu tercih etmişti.

Avustralya’nın çıkardığı yasanın ardından diğer ülkelerde Avustralya’nın gittiği yolu izleyecek gibi duruyor. Bu ülkeler arasından ilk olarak Kanada harekete geçmeye hazırlanıyor. Kanada Kültürel Miras Bakanı Steven Guilbeault, Facebook’un Avustralya’da yaptıklarını “büyük sorumsuzluk” olarak nitelendirdi.

Kanadalı Bakan, ülkesininde Facebook’un Kanadalı platformların içerikleri için para ödemesini zorunlu hale getireceklerini açıkladı. Önümüzdeki aylarda yasa taslağını hazırlamaktan sorumlu Kanadalı Bakan, Facebook’un yanı sıra Google’ın da bu yasaya uyacağını belirtti.

Guilbeault, Kanada’nın bu savaşta en önde mücadele eden ülkelerden olduğunu ifade ederken konuyla ilgili diğer ülkelerden de bakanlarla görüştüğünü söyledi. The Globe and Mail gazetesinde yer alan habere göre Guilbeault, Avustralya’nın yanı sıra Almanya, Finlandiya ve Fransa’dan bakanlarla Facebook ve Google ile ilgili haberler ve diğer konuları tartışmak için bir araya geldiğini açıkladı.

Kanadalı Bakan sözlerine şöyle devam etti: “Medya konusunda teknoloji şirketlerinin ne yapmak istediğimizi konusunda ilk kez bakanlar olarak toplanıp fikir alışverişinde bulunduk. Medya kuruluşlarına yapılması gereken ödemeler de konuştuğumuz konular arasında bulunuyor. Bu konu hakkında birlikte hareket etmenin bize fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Bu ülkelerin sayısının daha da artabileceğini düşünüyorum. Facebook’un bu duruşu bir noktadan sonra ülkeler tarafından savunulamaz bir noktaya gelecektir.”

Ülkelerin aldığı bu kararlar sonrası ilerleyen dönemlerde Google ve Facebook’un nasıl bir yol izleyeceği merak konusunu haline geldi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.