Millî Güvenlik Kurulu (MGK), 30 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı.
Toplantının ardından 6 maddelik MGK Bildirisi yayınlandı.
Bildiri maddeleri arasında; terörle mücadele, Suriye ve Afganistan’daki son durum, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta Türkiye’nin iyi niyetinin göz ardı edilmesi, Afrika’da artan terör olayları, iklim değişikliği neticesinde yaşanan doğal afetlerle mücadelede Türkiye’nin her türlü desteği vereceği yer aldı.
Bildiride yer alan ilk madde Türkiye’nin terörle mücadelesine ilişkin oldu. Bildirideki açıklamada, “PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen faaliyetler hakkında kurula bilgi sunulmuştur.” ifadelerine yer verildi.
Bildirinin ikinci maddesinde Suriye konusu ele alındı. Açıklamada Suriye’deki dış aktörlerin Suriye halkının huzuruna yönelik sorumlu olduğu hususlara değinilip sivillere verilen zararların bölgedeki hassas dengeyi bozduğuna “Suriye meselesine taraf ve müdahil olan aktörlerin Suriye halkının barış, huzur ve refaha kavuşması hususundaki mesuliyetleri üzerinde durulmuş; bilhassa sivilleri hedef alan ve istikrara zarar veren eylemlerin, bölgedeki hassas dengeleri bozarak kalıcı ve sürdürülebilir çözüme ulaşılmasını engelleyeceğine işaret edilmiştir.” ifadesiyle dikkat çekildi.
Bildirinin devamında Türkiye’nin Ege, Akdeniz ve Kıbrıs’ta ortaya koyduğu iyi niyetin gözardı edildiğine ve bunun düzensiz göç konusunda da böyle olduğu, “Türkiye’nin Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’a ilişkin meseleler ile düzensiz göç konusundaki iyi niyetli, yapıcı, çözüm odaklı teklif ve yaklaşımlarının göz ardı edilmesinin hem uluslararası hukuk ve hakkaniyet hem de Avrupa Birliği’nin uzun vadeli menfaatlerinin hilafına olduğu belirtilmiş; Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin tek taraflı eylemlerine ve hasmane tutumlarına destek verilmesinin bölgedeki anlaşmazlıkları daha da derinleştireceğinin altı çizilmiştir.” şeklinde ifade edildi.
Türkiye’nin kültürel ve tarihî bağlarının olduğu Afganistan’ın mercek altına alındığı bildiride, “Afganistan’da yaşanan son gelişmeler neticesinde ortaya çıkan durum değerlendirilmiş; Türkiye’nin dost ve kardeş Afganistan halkının ülkelerinde müreffeh ve huzurlu bir hayata kavuşmasına yönelik Kabil Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi de dâhil olmak üzere desteğini sürdüreceği vurgulanmış; uluslararası topluma, insani krizlerin aşılmasında birlikte hareket etme ve samimiyetle sorumluluk üstlenme çağrısında bulunulmuştur.” denildi.
Bildiride Afrika’ya yönelik adımlar da yer aldı. Türkiye’nin Afrika’da artış gösteren terör yapılanmaları ve saldırılarına karşı Kıta’nın güvenlik ve istikrarının tesisi ve kalkınmasına yönelik çabalarına katkı sunmaya devam edeceği bilgisine yer verildi.
Son olarak iklim değişikliği sonucu meydana gelen doğal afetlere yönelik Türkiye’nin küresel düzeydeki mücadeleye destek vereceği vurgulandı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi