Erdoğan: MİLDEN’i 5-6 yıl içerisinde Deniz Kuvvetleri’ne teslim edeceğiz

Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak projelerde yapılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Gölcük Tersane Komutanlığı’nda düzenlenen “Hızırreis Denizaltısı Havuza Çekme ve Selmanreis Denizaltısı İlk Kaynak Töreni” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Törenin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli denizaltı projelerinin teslim edilme tarihlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Yeni tip denizaltılarımız teknik özellikleriyle göz dolduruyor”

 Konuşmasına “Denizaltılarımızı ülkemiz milletimiz ve TSK için hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde başlayan Erdoğan, Hızır Reis ve Selman Reis hakkında şunları kaydetti:

“Biraz sonra yeni tip denizaltı projemizin ikinci denizaltımızın Hızır Reis’in havuza çekim işlemini gerçekleştireceğiz. 6. denizaltımız Selman Reis’in de ilk kaynağını yapacağız. Yeni tip denizaltılarımız teknik özellikleri itibariyle göz doldurmakta. Su üstünde 1856 ton, dalmış halde 2042 ton ağırlığa sahip denizaltılarımız 300 metreden fazla derine dalabiliyor. 12 hafta boyunca ikmalsiz su altında kalabiliyor. Su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı etkili silahlarla donatılan denizaltılarımız değişik tipte torpido füze atabilme ve mayın dökebilme kabiliyetlerine sahiptir.”

“2027 yılına kadar 6 adet yeni tip denizaltımızı Donanmamıza kazandıracağız”

Erdoğan konuşmasının devamında Piri Reis, Hızır Reis ve Selman Reis’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslimat tarihlerini duyurdu:

“Denizaltılarımıza milli torpidomuz Akyay ile milli gemi savar füzemiz Atmaca’yı entegre ediyoruz. Piri Reis’in bu yıl içinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Havuz çekim işlemini yaptığımız Hızır Reis denizaltımızın 2022 yılında, Selman Reis’in ise 2027 yılında hizmete girmesini planlıyoruz. Her yıl bir denizaltımızı hizmete alarak 2027 yılına kadar 6 adet yeni tip denizaltımızı Donanmamıza kazandırmış olacağız.”

“Reis sınıfı denizaltıların ana bileşenlerine öncelik veriyoruz”

Yerlilik oranlarını üstü düzeye taşımaya çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, Reis sınıfı denizaltılarda mevcut sistemlerin geliştirilerek kullanılmasına yönelik Ar-Ge faaliyetlerine başladıklarını ve yerli ve milli yakıt pili, ana elektrik motoru, batarya ve çeşitli tipte sonarların geliştirilmesine öncelik verdiklerine dikkat çekti.

“MİLDEN’i 5-6 yıl içerisinde Deniz Kuvvetleri’ne teslim edeceğiz”

Erdoğan Milli Denizaltı Projesi’ne dair de açıklamalarda bulundu. Hazırlıkların son sürat devam ettiğini söyleyen Erdoğan, MİLDEN’in inşasına 2025 senesinde başlayacaklarını ve 5-6 yıl içerisinde de Deniz Kuvvetleri’ne teslim etmeyi planladıklarını kaydetti:

“Hedefimiz milli denizaltı projemizi hayata geçirmek. Milli dizayn ve ağırlığı milli sistemlerden oluşacak milli denizaltı MİLDEN’le ilgili hazırlılarımız son sürat devam ediyor. MİLDEN’in inşasına inşallah 2025 senesinde Gölcük Tersanesi’nde başlıyoruz. Reis sınıfı 6 denizaltımızın imalat aşamalarında elde ettiğimiz tecrübeleri inşallah Milli Denizaltımızın üretiminde kullanacağız. Milli Denizaltımızı 5-6 sene içerisinde Deniz Kuvvetlerimize teslim etmeyi planlıyoruz.”

YENİ TİP DENİZALTI PROJESİ

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Thyssen Krupp Marine Systems arasında imzalanan sözleşmeyle 6 adet havadan bağımsız tahrik sistemine sahip denizaltı inşa edilmesi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetine verilmesi amaçlanıyor.

Dünya tarafından “Tip-214” olarak tanınan ve sahip olduğu Yakıt Pili Teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyetine haiz yerli denizaltıları bu özelliği ile Türk Deniz Kuvvetleri için ilk olma niteliği taşıyor.

Sualtı, suüstü ve kara hedeflerine karşı silahlar ile donatılmış olan yerli denizaltıları birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliğine sahip. Bu sayede Türk denizlerindeki dosta güven düşmana korku salan harp gücünün ve dünya denizlerindeki varlığı daha da perçinlenecek.

Denizaltıların Ana Boyutları:
• Tam Boy: 68.35 metre
• Mukavim Tekne Dış Çapı: 6.3 metre
• Deplasman: 1850 ton
• Personel: 40

Proje kapsamında Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda yapımı süren ilk denizaltı PİRİ REİS’in bu yıl içinde hizmete alınması hedefleniyor. Bugün havuza çekim işlemi gerçekleştirilen HIZIR REİS denizaltısının 2023 yılında, SELMAN REİS’in ise 2027 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Bu yıldan itibaren her yıl bir denizaltı hizmete alınıp, 2027 yılına kadar 6 adet Yeni Tip Denizaltı Türk Donanması’na kazandırılacak.

Denizaltı Teslim Tarihleri:
Piri Reis 2022
Hızır Reis 2023
Murat Reis 2024
Aydın Reis 2025
Seydi Ali Reis 2026
Selman Reis 2027

Yeni Tip Denizaltı Projesi aynı zamanda bir program niteliği taşımakta olup Silahlı Kuvvetlerimizin, kamu ve özel sektörümüzün ahenk içerisinde çalıştığı örnek bir proje.

Proje kapsamında SSB tarafından yürütülmekte olan faaliyetlerde, Milli Savunma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Gölcük Tersanesi Komutanlığı gibi birçok devlet kurumu ile koordine içerisinde çalışılıyor.

Diğer taraftan yine proje kapsamında ASELSAN, HAVELSAN, STM, Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, MİLSOFT, AYESAŞ, Koç Bilgi Savunma, İ-Marine gibi birçok özel sektör kuruluşunun denizaltı platformuna ve sualtı teknolojisine yönelik tasarımlarını ve üretimlerini gerçekleştirdikleri ürünler kullanılıyor.

Projede yaklaşık 30 yerli firma görev alıyor.

Ayrıca birçok yerli firmaya teknoloji transferleri yapılarak, önümüzdeki yıllarda denizaltı platformları ve sualtı araçlarında kullanılacak sistem ve cihazların tasarım, üretim ve testlerini yapabilme kabiliyetleri kazandırıldı.

Proje kapsamında yürütülen teknoloji transferi, alt yapı geliştirme ve yerlileşme faaliyetlerinin olumlu sonuçlarından biri, STM firmasının Pakistan Deniz Kuvvetlerine ait “Agosta 90B” yarı ömür modernizasyonları için açılmış olan uluslararası ihalenin kazanmasıyla görüldü. Bu sözleşme ile ilk defa bir yurt dışı denizaltı projesinde bir Türk firması ana yüklenici olarak seçildi. Bu sayede ilk kez denizaltı tasarım, mühendislik hizmetleri ile çeşitli sistemlerin ihracatına kapı aralanıp yerli ve milli imkânlar ile birçok firma tarafından üretilmiş ürünler diğer ülkelerin envanterine giriyor.

REİS Sınıfı denizaltılarda mevcut sistemlerin geliştirilerek kullanılmasına yönelik Ar-Ge faaliyetlerine de başlanılmış olup yerli ve milli yakıt pili, ana elektrik motoru, batarya ve çeşitli tipte sonarların geliştirilmesine Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesinde başlandı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.