[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/5uF1kQCBIEuh9GsfSCkJl3″ width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]
Avrupa Birliği Kurulu, batarya sektörünü geliştirmesi için Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Belçika, Avusturya, Hırvatistan, Finlandiya, Yunanistan, Polonya, Slovakya ve İsveç’in ortaklaşa hazırladığı “Avrupa batarya inovasyonu” isimli ortak projeyi onayladığını açıkladı.
Açıklanan projeye göre 12 ülke, aralarında BMW, Tesla, Fiat, Varta ve Solvay gibi markaların da olduğu 42 firmanın batarya alanında 46 projeye 2028 yılına kadar 2,9 milyar avro kamu takviyesi yapacağını bildirdi.
Ayrıca projeye katılımcılar tarafından yaklaşık 9 milyar avroluk ek bir yaptırım sağlanacağı da belirtildi.
Bu çerçevede firmalar, üniversiteler ve araştırma merkezlerinin de katılımıyla ham madde, materyaller, batarya hücreleri, batarya sistemleri, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanlarında birlikte hareket etmek adına 300 ortak çalışma yapacak.
Avrupa Birliği Komisyonu, 2019 yılında da batarya teknoloji alanlarında araştırma ve üretimi desteklemek adına 7 ülkeye 3,2 milyar avroluk yardıma onay vermişti.
Avrupa’da batarya teknolojisinin daha da ileri taşınmasıyla sektörün 2025 yılına kadar 250 milyar avroya çıkması tahmin ediliyor.
Son dönemlerde otomobil sektöründe yeni teknolojilerin Çin ve ABD’den gelmesi Avrupa kamuoyunda tartışmalara yol açarken, söz konusu bataryaların dünya piyasasındaki lider üreticileri arasında ise Çinli CATL ve Güney Kore merkezli LG Chem ve Samsung bulunuyor.
Üye ülkelere kamu desteğinin ne şekilde sağlayacaklarını belirlemek AB Komisyonu’nun görev alanına giriyor. Kamu desteğini alan ülkeler aldıkları desteği ülkeler arası rekabete zarar gelmeyecek şekilde ve kamu yararını gözeterek uygun durumlarda kullanabiliyorlar.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi