Bakan Varank: Milli Teknoloji Hamlesiyle kritik teknolojilerin üreticisi olacağız

Bakan Varank, KartalDernek tarafından düzenlenen “Zirve Kartal: Girisimcilik ve İnovasyon Zirvesi”nin açılışında konuştu. Bakan Varank, Bartın’dan iç yakan, çok üzücü haberler aldıklarını belirterek, maden ocağında yaşanan patlama sonucu hayatını kaybeden madencilere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabrı cemil niyaz ettiğini ifade etti.

Gençlere seslendi

Gençlere seslenen Varank, “Sevgili gençler, şunu asla unutmayın. Bizim Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde belirlediğimiz ve uğrunda gece gündüz çalıştığımız bir idealimiz var. Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu. Biz bu vizyonla kritik teknolojilerin sadece pazarı değil, aynı zamanda üreticisi olan bir Türkiye’yi inşa etmek istiyoruz. Bu amaçla yürüttüğümüz tüm çalışmaların merkezine de gençlerimizi koyuyoruz.” diye konuştu.

GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYONUN ZİRVESİ

Teknolojik bağımsızlık

Havacılıktan uzaya, savunma sanayiinden elektrikli araçlara, yazılımdan yapay zekaya kadar birçok alanda yaptıkları atılımlara gençlerin öncülük etmesini istediklerini vurgulayan Varank, fırsat verildiğinde, imkân tanındığında Türk gençliğinin yapabileceklerinin bir sınırı olmadığına defalarca şahit olduklarını ve bu başarıları her alana yaygınlaştırmak ve gençlerin öncülüğünde ülkenin teknolojik bağımsızlığını pekiştirmek istediklerini söyledi.

Deneyap Teknoloji Atölyeleri

Varank, Deneyap Teknoloji atölyelerini bu sebeple hayata geçirdiklerini anımsatarak, “Ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerimize burada yapay zekâ, robotik, kodlama, nanoteknoloji, havacılık ve uzay eğitimleri veriyoruz.” şeklinde konuştu.

GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYONUN ZİRVESİ

Teknofest

Benzer şekilde her yıl rekorlar kırarak büyüyen Teknofest’in de bu amaçla kurguladıkları diğer önemli bir projeleri olduğunu belirten Varank, “Özellikle lise ve üniversite çağındaki gençler Teknofest’te dünyanın en yeni teknoloji alanlarındaki yarışmalara kendi projeleriyle katılıyorlar. Kendi geliştirdikleri roketleri, elektrikli otomobilleri, insansız hava araçlarını, denizaltıları yarıştırıyorlar. Kartal da Teknofest’te adı sık duyulan okullarımızdan birisi.” dedi.

Sanayi ve teknoloji stratejisi

Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ile hazırladıkları Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nde girişimcilik için ayrı bir başlık oluşturduklarını ifade eden Varank, “Girişimciliğin dinamizmiyle kalkınan Türkiye’yi inşa edecek kapsamlı politikaları bu strateji çerçevesinde uyguluyoruz. Teknoloji tabanlı işler başta olmak üzere girişimcilik sürecinin her aşamasını hızlandıracak altyapıları ve ihtiyaç duyulan destekleri sağlayarak müteşebbislerin, özellikle genç müteşebbislerin hayatını kolaylaştırıyoruz. Kurduğumuz teknoparklar, kuluçka merkezleri ve TEKMER gibi yapılarla yenilikçi iş fikirlerinin ticarileştirildiği yerlerle aslında Türkiye’de bir dinamizm inşa ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYONUN ZİRVESİ

Kolaylaştırıcı imkanlar

“Buralarda, girişimcilere fiziki imkanlardan, vergisel avantajlara mentörlükten network desteğine kadar birçok kolaylaştırıcı imkân sunuyoruz.” diyen Varank, “Bu altyapılar elbette çok önemli ama tek başına yeterli değil. Çünkü girişimcilik dediğinizde en önemli hususlardan birisi girişimcilerin kolay bir şekilde finansmana ulaşabilmesi. Finansman konusu hala girişimcinin önündeki en büyük soru işareti olarak önümüzde duruyor. Biz de gerek kendi kurduğumuz gerekse destek sağladığımız fonlarla girişimcilerimizin kullanabileceği kaynaklar oluşturuyoruz. TechInvesTR, Teknoloji-İnovasyon Fonu ve Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu bizzat bizim Bakanlığımızın kurduğu fonlar. Bilişim Vadimizde biz kendi yatırım fonumuzu oluşturduk.” şeklinde konuştu.

Yatırıma destek

Bu fonların yanında Kalkınma ajanslarıyla TÜBİTAK ve KOSGEB ile girişimcilere sağladıkları birçok mali desteğin mevcut olduğunu anlatan Varank, bu desteklerle ilgili en kapsamlı ve güncel bilgilere ulaşmak için “Yatırıma Destek” adresini ziyaret edilmesini tavsiye etti.

Yenilikçi fikirler

Varank, “Siz yeter ki yenilikçi fikirlerinizin ve hayallerinizin peşinde koşmaya devam edin” diyerek, kapılarının her zaman sonuna kadar açık olduğunu söyledi. Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023 ve sonrası için çok büyük hedeflerin bulunduğu aktaran Varank, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının dünyada ‘Türkiye Yüzyılı’ olacağına inanıyoruz ve buna göre çalışıyoruz. Yenilikçi ve teknoloji tabanlı girişimcilerimizin katkılarıyla bu hedeflere çok daha hızlı ulaşacağımızın farkındayız. Bu nedenle küresel piyasalarda adından söz ettirecek yeni Türk markaları çıkarmak üzere cesur girişimcileri, yenilikçi fikirleri desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kulandı.

GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYONUN ZİRVESİ

Gurur verici

Gençlerin bu dönemdeki başarılarının gurur verici olduğunu kaydeden Varank, “Geçen sene Türkiye’de erken aşama girişimler, startuplar 1,5 milyar dolar yatırım aldı, bu sene bu rakam ilk 7 ayda 1,5 milyar doları buldu. Geçen sene Avrupa’da oyun yatırımı alanında en fazla yatırım alan şehir İstanbul oldu. İkinci şehre bakıyorsunuz Londra. Londra’da en fazla yatırımı kim almış diye bakıyorsunuz yine bir Türk vatandaşı oyun girişimciliği alanında en fazla yatırımı almış.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Bakan Varank, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin Kartal Bilim Üssünü gezerek öğrencilerin projelerini dinledi.

Programda, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Özkan Öztürk ile Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Mahmut Kayacık de birer konuşma yaptı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.