KERKES Projesi ile İHA’lar yolunu kendileri bulacak

Döner kanatlı ve sabit kanatlı İHA’lar, GPS kullanmadan görev icra edebilecek.

STM; Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (KERKES) Projesi ile döner kanatlı (çok rotorlu) ve sabit kanatlı İHA’ların GPS olmayan ortamlarda görev gerçekleştirmesini amaçlıyor.

STM’nin KERKES Projesi’nin yıldönümü için resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda;

“Döner kanatlı ve sabit kanatlı İHA’ların, GPS olmayan bölgelerde görev icra etmesi amacıyla, Savunma Sanayii Başkanlığımız öncülüğünde, KERKES Projesi’ni başlattık.” ifadelerine yer verildi.

KERKES Projesi

Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (KERKES) Projesi kapsamında döner kanatlı (çok rotorlu) ve sabit kanatlı İHA’ların GPS olmayan ortamlarda görev gerçekleştirmesi amaçlanıyor.

Proje kapsamında; öznitelik çıkarım algoritmaları, belirli nokta tanıma algoritmaları, yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmaları geliştirilecek.

Ayrıca Kerkes Projesi ile GPS olmaksızın konum kestirimi, GPS olmaksızın görev icrası ve nesne tanıma ve derin öğrenme ile otonom seyrüsefer kabiliyetlerinin kazanılması hedefleniyor.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de KERKES Projesi ile ilgili önemli bir açıklamada bulunmuştu.

İsmail Demir: “Yapay zeka destekli sürü İHA kabiliyetinden sonra, İHA’ların GPS olmayan ortamda da görev yapacağı KERKES Projesi’ni başlattık. Dünyada sayılı ülkenin üzerinde çalıştığı bu teknolojiyle haberleşmenin olmadığı durumda sensörlerden alınan veri ve görüntüler işlenerek konum kestirimi yapılacak, yapay zeka ve derin öğrenme teknikleriyle tespit edilen hedef vurulacak.” dedi.

Sistem sayesinde, yüklenen haritayla göreve başlayan İHA, araziden elde ettiği verilerle haritayı karşılaştırarak GPS’ye gerek duymadan görevini başarıyla yerine getiriyor.

Sürü İHA konsepti halen 20’den fazla İHA ile sürdürülüyor. Sürüde yer alan İHA’ların her biri farklı görevleri yerine getirebiliyor.

KERKES Projesi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının geçen yıl çağrıya çıktığı Robotik Teknolojilerinin Geliştirilmesi Geniş Alan Çağrıları (SAGA) sonucunda kurgulandı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.