[wpcc-iframe allow=”encrypted-media” allowtransparency=”true” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/1S5mdPV5pxZUQtAA0loop3″ width=”100%”]
Teknoloji sektörünün küresel olarak gelişmesinin ardından antitröst, dünya çapındaki endüstriler için öne çıkan bir konu haline geldi. Çin, İngiltere, Hindistan, Güney Kore sektördeki rekabet düzenini korumak adına önlemleri artırdı.
TechCrunch’ta yer alan bilgilere göre, antitörst karşıtı eylemler değerlendirildiğinde Çin, pek çok devletten daha fazla ön plana çıkıyor. Habere göre Çin, uzun bir süre internet devlerine karşı “Bırakınız yapsınlar” tutumuyla yaklaştıktan sonra birden bire teknoloji şirketlerine karşı kapsamlı önlemler almaya karar verdi.
Çin’in bu önlemleri, ülkenin önde gelen finans teknoloji şirketlerinden Ant ile yaşanan anlaşmazlıktan sonra çoğalttığı belirtildi. Öyle ki Pekin yetkilileri bu hafta Ant şirketini zorlayacak bir düzenleme planı hazırladı. Alınan önlemler yalnızca Ant firmasını kapsamıyor. Çin’in, Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın iş dünyasındaki etkisini küçültmek niyetinde olduğu da söyleniyor. Bunun yanı sıra Pekin, Alibaba ve Tencent şirketlerini adil bir rekabet ortamına zorluyor. Söz konusu şirketler, yeni girişimlere nefes aldırmamakla suçlanıyor.
Yalnızca Çin değil, Almanya ve Güney Kore tehlikeli gördükleri şirketler için “devralma” işlemi başlatmak gibi önlemler alıyor. Örneğin Güney Kore yönetiminin Delivero Hero isimli firmaya verdiği emir üzerine şirketin, belirlenen birimini satacağı duyuruldu.
Antitröst karşıtı önlemlerini artıran bir başka ülke olan İngiltere, geçen günlerde rekabeti engelleyenler için hazırladığı yeni politika ve düzenlemeler bütününü açıklamıştı.
Hindistan şirketlerin olağanüstü büyümesini engellemek için herhangi bir şirketin yerel ödeme hacminin yüzde 30’undan fazlasına sahip olmasını engelleme yoluna gitti. Ayrıca Hindistan, “finansal birlikte çalışılabilirlik” üzerine düzenlemeler yaptı.
ABD geri kaldı
ABD’deki Google, Apple, Facebook gibi önde gelen şirketlere yönelik çeşitli davalar çoğaldı. Ancak bu konuyla ilgili dünya genelinde çeşitli önlemler alınırken ve eylemler gerçekleştirilirken ABD’nin antitröst yarışında geride kaldığı düşünülüyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi