Türkiye katmanlı hava savunmasını geliştirmek ve bu alanda tam bağımsız adımlar atabilmek için var gücüyle çalışmalarına devam ediyor.
Başta KORKUT, SUNGUR ve HİSAR A+/HİSAR O+ olmak üzere son birkaç yılda hava savunma sistemleri konusunda yerli ve özgün ürünleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine sunan Türk savunma sanayii, katmanlı hava savunmanın en önemli ayağı olan SİPER için de çalışmalarına devam ediyor.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, SİPER’in Blok O modelinin geliştirildiğini açıkladı.
İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada,
“Bizim 3 sene öncesine kadar KORKUT’tan başka bir hava savunma sistemimiz yoktu. Buna biz SUNGUR’u ekledik. Ondan sonra HİSAR A’yı HİSAR A+ yaparak ekledik.HİSAR O+ ekledik. SİPER Blok 0 geliyor. SİPER’in Blok1-2’leri devam edecek.” ifadelerine yer verildi.
Uzun menzilli ve çok katmanlı milli hava savunma sistemi: SİPER
SİPER füzesi, Türkiye’nin katmanlı hava savunma ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanması açısından büyük önem taşıyor. Bölge hava savunması kapsamında stratejik tesislerin düşman taarruzlarına karşı korunması amacıyla geliştirilen SİPER, uzun menzilde ve dağıtık mimaride hava savunması sağlanmasına imkan verecek. Proje ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE iş ortaklığı ile yürütülüyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla yerli sistemlere katmanlı bir hava savunması oluşturulması amaçlanıyor.
Bu kapsamda ilk olarak alçak irtifa Korkut sistemlerinin seri üretim ve teslimatlarına başlandı ve halen devam ediyor. Sonrasında portatif özellikli araçtan atılan alçak irtifa Sungur hava savunma sistemi hizmete alındı. Devamında alçak irtifa hava savunma füze sistemi Hisar-A+ füzesinin teslim edilirken, orta irtifa hava savunma sistemi Hisar-O+ füzesinin geliştirmesi sürerken, bir yandan seri üretimi de başladı.
SİPER ise bu katmanlı sistemde bütün bu sistemlerin ötesinde uzun menzile sahip olmasıyla öne çıkıyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, daha önce yaptığı açıklamada yüksek irtifa hava savunma sistemi SİPER’den önce 100 kilometreye kadar etkili menzil ve 20 kilometrenin üzerinde bir irtifaya sahip bir ara ürün beklentisinde olduklarını söylemişti. Bu füzeyi SİPER’in izleyeceğini dile getiren Demir, SİPER’i de 2023 yılında devreye almayı planladıklarını açıklamıştı.
Denizden hava savunma: SİPER
SİPER Hava Savunma Sistemi, HİSAR-A ile HİSAR-O sistemlerinde de olduğu gibi dikey atış yeteneğine, dikey atış esnasında azami etkinlik sağlayan çift darbeli motora ve Aktif Radar Arayıcı (RF) ile Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR) başlığa sahip olacak. 100km+ menzile sahip olacak SİPER, dikey atım yeteneği sayesinde kara platformlarına ek olarak deniz platformlarında da kullanılabilecek. Deniz platformlarında kullanılabilecek SİPER Hava ve Füze Savunma Sistemi sayesinde Türkiye, savunmasını sınırlarının ötesinden başlatabilecek.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi