TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, katıldığı bir televizyon kanalında Türkiye’nin havacılık alanındaki son gelişmelerine ilişkin bilgi verdi.
“2 ANKA projemiz var”
Temel Kotil açıklamasında 5 helikopter, 2 ANKA ve haberleşme uyduları projelerinin olduğundan bahsetti.
“Türkiye dünyada bir oyuncu. Türkiye bir yola çıktı, elimizde 5 helikopter projesi var. Bir ülkenin hava sahasını koruması gerekiyor. 2 ANKA projemiz, haberleşme uydu projemiz var. Haberleşme ve gözetleme uydusu yapıyoruz. TUSAŞ’ımız içi kaynayan bir şirket, pozitif kaynama. Bu şirket yaparken öğreniyor, öğretiyor. Uçak benim anlatımımla basit olacak ama dünyadaki en komplike araçtır. Çok hassas kontrol edilmesi gerekiyor. Havada uçarken, havayı delerek uçuyor. Hava bunun etrafından akıyor. Aşağıda sensörü var. Bu bilgiler bilgisayara gidiyor. Diyor ki senin havaya göre yönün böyledir, hızın budur. Bunu yapmak kolay. Ama bunu tasarlarken uğraşıyorsunuz. O buz dağının arka tarafı. Bunların hepsi bir organizasyon. Aksungur’dan bahsediyoruz, arkasında büyük mühendislikler var. Arkadaşlarımız ‘mouse’la kuyu kazıyor.”
“ANKA ve AKSUNGUR için biriken siparişlerimiz var”
Temel Kotil konuşmasının devamında ANKA ve Aksungur ile ilgili bilgilere yer verdi.
“Fikirden ilk uçuşuna kadar 18 ay geçti. Bunun öncesinde ANKA var. Gövdesini ANKA’dan aldı. Milli demek Türk demek. Size engel çıkardıktan sonra milli olmuyor ki. Bana satan Almanya sana satmıyorum dediği zaman milli değil. Türkiye Almanya’yı yakalayabilir. Aksungur’un üzerine bir kat daha eklememiz çok zor değil. Aksungur orman yangınlarıyla mücadelede etkili kullandı. ANKA ve Aksungur için biriken siparişlerimiz var.”
“ATAK-2 2023’te uçacak”
Temel Kotil, ATAK-2 helikopterine ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“2 tane 1600 motoru var. Türkiye bunu şu an yapabiliyor. ABD’lilerin en büyük atak helikopteri sınıfında bir helikopter. İnşallah daha iyi olacak. İnşallah 2023’te uçacak.”
“Devletimiz 16 adet HÜRJET siparişi verdi”
Temel Kotil, Türkiye’nin hafif saldırı uçağı HÜRJET için şunları söyledi:
“Hafif saldırı ve jet eğitimi uçağı. İçinde jet motoru var. Sesin yüzde 40 daha yükseğinde uçuyor. Bunu Milli Muharib Uçağı’nın önüne koyduk. Devletimiz bundan 16 tane sipariş verdi. Türkiye’nin bu tip uçağa ihtiyacı var. Hem eğitim hem de saldırı uçağı. Bu da yaklaşık 1 ton patlayıcı taşıyor. Sesten hızlı uçuyor ve ekonomik. F-16’ya göre çok ekonomik. Dünya piyasasında yeri var. 2023’te uçacak. Bu süpersonic bir uçak. Malezya ile 3 tanesi Türkiye’de, 15 tanesi Malezya’da üretilmek üzere 18 adetlik Hürjet için ihale süreci var. İnşallah olumlu sonuçlanır.”
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi