Deniz muharebesinin en önemli kuvvet çarpanlarından olan denizaltıların, yerli ve özgün üretimi konusunda çalışmalar yapan Türk savunma sanayii firmaları, üç adet aktif denizaltı projesini hayata geçirmek için gece gündüz çalışıyor.
Türkiye’nin tasarım aşamasında, üretimde ya da planlamaları devam eden üç adet aktif yeni denizaltı projesi bulunuyor.
Bunlar; “Reis Sınıfı Denizaltılar, MİLDEN Projesi ve STM Küçük Boyutlu Denizaltı” projeleri olarak biliniyor.
Reis Sınıfı Denizaltılar (Type-214 TN)
Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanıyor. Reis sınıfı denizaltı tedarik projesi, Haziran 2005 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatıldı.
Sınıfının ilk denizaltısı olan TCG Piri Reis (S-330) denizaltısının havuza indirilmesi 22 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.
TCG Piri Reis denizaltısının bundan sonraki aşamada havuzda donatım faaliyetleri devam edecek ve denizaltı sırasıyla Fabrika Kabul (FAT), Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul (SAT) Testlerinin ardından 2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girecek.
TCG Piri Reis tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle TCG Hızır Reis’in denizaltısına odaklanılacak.
Her bir denizaltının teslimi; 42 ay inşa ve donatım, 9 ay Liman Kabul Testi (HAT) ve 11 ay Deniz Kabul Testi (SAT) olmak üzere 62 ay sürecek.
Diğerleri ise 12 ay ara ile teslim edilecek. İlk denizaltı 2022, diğer 5 tanesi de 12’şer aylık fazlarla olmak üzere 2027’de tamamlanacak. İnşa ve detay dizayn faaliyetleri eş zamanlı olarak yürütülüyor.
MİLDEN Projesi
MİLDEN Projesi kapsamında geliştirme faaliyetleri başlatılan Milli Denizaltı’ların, 2030’lu yılların ikinci yarısından itibaren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınacağı tahmin ediliyor.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Alman TKMS firması arasında 22 Haziran 2011 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren ve 6 adet Reis Sınıfı Denizaltı’nın Gölcük Tersane Komutanlığı’na üretilmesini amaçlayan Yeni Tip Denizaltı Projesinden (YTDP) elde edilen tecrübelerin, MİLDEN Projesinde kullanılması planlanıyor.
MİLDEN projesinin, MİLGEM projesinde de olduğu üzere Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Dizayn Proje Ofisi (DPO) tarafından yönlendirilmesi bekleniyor.
STM Küçük Boyutlu Denizaltı
Küçük Boyutlu Denizaltı’nın üretim faaliyetlerinin 2022 yılı itibariyle başlanılması hedefleniyor.
Küçük Boyutlu Denizaltı’; 550 ton deplasmana, 42 metre boya ve 4500+ deniz mili menzile sahip olacak. Klas kurallarına uygun olarak tasarlanan STM 500; denizatlı savunma harbi, sığ su harekatı, denizaltı harbi, özel kuvvetler operasyonları, mayın harbi ile istihbarat, keşif ve gözetleme görevlerini gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Platform; 18 kişilik mürettebata ek olarak 6 kişilik Özel Kuvvetler ekibi ile 30 gün boyunca 250 metreden derinlerde görev icra edebilirken, 4 adet atışa hazır torpido kovanı ile toplamda 8 adet ağır torpido ve güdümlü füze atış gücüne haiz olmaktadır.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi