Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle AR-GE ve inovasyon çalışmalarını kolaylaştıracak nitelikli altyapılar kurulmaya devam ediyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Eskişehir OSB’de kurulan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’ni (ETİM) açtı.

ESKİŞEHİR TASARIM VE İNOVASYON MERKEZİ AÇILDI

Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında uygulaması devam eden bütçelerinin toplamı 260 milyon avroyu geçen 42 projenin bulunduğunu kaydeden Varank, “Otonom araçlarda dijital oyun sektörüne, kanserle mücadeleden sanayinin dijital dönüşümüne kadar kritik alanlara dokunan geniş bir proje havuzumuz var. Uyguladığımız projelerle işletmelerimizin verimliliğini artırmayı, onların ihracata yönelik rekabetçi üretim yapısına kavuşmalarını hedefliyoruz. Bunu başarmanın yolu, hiç şüphesiz hepimizin bildiği gibi AR-GE’den, teknolojiden ve inovasyondan geçiyor.” dedi.

ESKİŞEHİR TASARIM VE İNOVASYON MERKEZİ AÇILDI

Ar-Ge ve inovasyon

Bakan Varank, hem ulusal kaynakları hem de uluslararası kaynakları Ar-Ge ve inovasyon alanına kanalize ettiklerini aktararak, AR-GE ve inovasyon yapmayı kolaylaştıracak oldukça nitelikli altyapılar kurmaya devam ettiklerini bildirdi.

70 milyon liralık destek

Eskişehir Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni Türkiye’ye ve Eskişehir’e kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını ifade eden Varank, “Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile iş birliği içinde tamamlanan bu projeye 70 milyon liranın üzerinde bir destek sağladık. İçeriğini ve sonuçlarını değerlendirdiğinizde proje bu desteği sonuna kadar hak ediyor.” dedi.

ESKİŞEHİR TASARIM VE İNOVASYON MERKEZİ AÇILDI

KOBİ’lerin hizmetinde

Merkezin, eklemeli imalat yöntemlerini öğrenmeye ve uygulamaya imkan tanıyan son teknolojik cihazlarla donatılarak KOBİ’lerin hizmetine sunulduğunu anlatan Varank, “Raylı sistemler, havacılık, makine, beyaz eşya ve otomotiv başta olmak üzere ilimizdeki tüm imalat sektörleri buradaki ürünlerden ve hizmetlerden faydalanabilecek. 3 boyutlu metal ve plastik yazıcılar, 3 boyutlu tarama cihazları, CNC tezgahlar, enva-i çeşit mühendislik yazılımları… Ne ararsanız bu projenin içinde mevcut.” ifadelerini kullandı.

Teknoloji merkezi

Varank, merkezin gelişmiş fiziki altyapısının yanında önemli bir teknoloji merkezi olarak faaliyet göstereceğine değinerek, alanında uzman akademisyenlerin burada yürütülen projelere dahil olup işletmelerin ihtiyaç duydukları birçok eğitimli danışmanlık hizmetini verebileceğini vurguladı.

ESKİŞEHİR TASARIM VE İNOVASYON MERKEZİ AÇILDI

Önemli başarı

Merkezi kullanan işletmelerin hiçbir ilave yatırım yapmadan tasarım, mühendislik, AR-GE ve prototipi üretme kabiliyetlerini geliştirme imkanını buradan sağlayacağını anlatan Varank, “Bu da onları rakiplerine kıyasla bir değil, belki 10 adım öne çıkarmış olacak. Burayı ilk kullanan firmaların elde ettiği ilk sonuçlarda buradaki başarının bize sinyallerini veriyor. Şu ana kadar geçen süre zarfında hizmet verilen 20 firmanın projesi incelendiğinde özellikle kalıp üretiminde çok önemli başarılara imza atıldığını ve buradan güzel işler çıkabileceğini gayet net bir şekilde görebiliyoruz.” diye konuştu.

URAYSİM Projesi

Eskişehir’deki Ulusal Raylı Sistemler Test Merkezi (URAYSİM) Projesi’ne değinen Varank, “URAYSİM Projesi bu şehre değer katacak bir proje. Sanayicimize değer katacak bir proje ve burayı 6550 (sayılı kanun) araştırma altyapısı kapsamına alarak biz buradaki kabiliyetleri dünyaya tanıtmak, buradaki kabiliyetlerle dünyaya üretim yapmak istiyoruz.” dedi.

“Rekabet gücü artacak”

Vali Erol Ayyıldız da Eskişehir’in dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de büyük hamleler yapma hususunda yüksek potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, kentin dünya piyasalarında rekabet gücünü artırıp mühendislik, tasarım ve prototipleme kabiliyetlerinin geliştirilmesine destek sağlayarak ülkenin dış ticaret açığını azaltmak ve bölgenin rekabetçilik seviyesini artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

ESKİŞEHİR TASARIM VE İNOVASYON MERKEZİ AÇILDI

Yeni ürün, yeni teknoloji

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise Rekabetçi Sektörler Programı’nın farklı endüstrilerde yardımcı olacağını düşündüklerini kaydetti. Endüstriyel tasarımların ilerlemesini planladıklarını dile getiren Meyer-Landrut, “KOBİ’lere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bu merkez yeni ürünlerin çıkmasını ve yeni teknolojinin bulunmasına yardım olacak. Avrupa Birliği, Rekabetçi Sektörler Programı’nı Türkiye’de destekleme devam edecektir.” ifadesini kullandı.

Bin 100 metrekare alan

Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi-Organize Sanayi Bölgesi Yerleşkesi’nde bin 100 metrekare bir alana kurulan ETİM ile Eskişehir’de havacılık, raylı sistemler, makine imalat, otomotiv, beyaz eşya gibi öncü sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin mühendislik, tasarım ve prototipleme ihtiyaçlarının giderilmesi sağlanacak.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.