Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin ortak zemin arayışlarını sürdüren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’yi, 22 Haziran’da Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından kabul etti.
Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Tatar, Lute ile görüşmesi sırasında mercek altına alınan konulara değindi. Cumhurbaşkanı Tatar, “Cenevre’deki pozisyonumuzu muhafaza ettiğimizi, bizim artık egemen eşitliğe dayalı iki ayrı bağımsız devlet süreciyle başarıya ulaşabileceğimizi belirttim.” açıklamasında bulundu.
“Kıbrıs’a barış 20 Temmuz’da geldi”
1963’te silah zoruyla Türklerin dışarıya atılmaya çalışıldığını ve Yunanistan’a bağlanmak adına operasyon yapıldığını anlatan Tatar, “Ada’ya barışın 20 Temmuz’da geldiğini, 74’ten bu yana kan akmadığını ve barışın devam ettiğini anlattım. Zorlamayla, dayatmayla bir çözüm isterlerse, acaba bu çözüm ne kadar gider? Bizim güvenliğimiz çok önemlidir. 1963’ü tekrar yaşamak istemiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
“Egemenliğimizi hiçbir zaman pazarlık masasına yatırmayız”
İsviçre’nin Cenevre kentinde de egemenliğin hiçbir zaman pazarlık masasına yatırılmayacağının altını çizen Ersin Tatar, basın toplantısının devamında şunları söyledi: “Biz egemenliğimizi hiçbir zaman pazarlık masasına yatırmayız. Cenevre’de söylediklerimizi bugün tekrar ettik. Dolayısıyla egemenliğimizin tartışılması söz konusu değildir. Bu bizim kazanılmış hakkımızdır. Egemenlik temelinde yan yana iki devletli iş birliği içerisinde bir müzakere süreci başlatılabilir. Şimdi gelinen aşamada biz her türlü görüşmeye gayri resmi olarak hazırız.”
“BM, eşitlik ilkesini sürdürmeli”
BM Genel Sekreteri Guterres’in Güney Kıbrıs’la görüşmesi konusunda eşitlik ilkesine bağlı kalması gerektiğini vurgulayan Tatar, “Sayın Genel Sekreter mademki Anastasiadis ile görüşecek, bizimle de görüşmesini istediğimizi ifade ettik. BM, eşitlik ilkesini sürdürmeli. Yaşanan süreçleri kendisine aktarmamız lazım. Netice itibariyle biz her türlü gayrı resmî görüşmeye hazırız.” diye konuştu.
“Gayriresmi her türlü görüşmeye hazırız”
Gayriresmî görüşmelere hazır olduklarını ve resmî görüşmeye geçilmesi için Cenevre’de sunulan 6 maddenin kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Tatar, şöyle devam etti: “Biz gayriresmi her türlü görüşmeye hazırız, bunu söyledim. Resmi görüşmeye geçilmesi için, Cenevre’de sunduğumuz 6 maddenin kabul görmesi lazım. Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve uluslararası statünün karşı tarafla eşitlenmesi bizim için önemli. BM Genel Sekreteri’nin bu bakımdan bizi tatmin edecek adım atmasını istedik. Lute, burada ikinci bir Cenevre görüşmesi için zemin var mı, yok mu onun çalışmaları içerisinde bizi ziyaret etmiştir.”
Ayrıca Lute’un kendisine, “Keşke ikinci bir gayriresmi görüşmeye gerek kalmasa” dediğini aktaran Tatar, şöyle konuştu: “Ancak şu an için taraflar ortak bir noktada buluşmuş değil. Rum tarafının avantajları var. Eşitliğin sağlanamamasından dolayı sürdürülebilir bir anlaşmaya varılamıyor. En azından sunduğumuz 6 maddenin ilki kabul edilmeli ki adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma yapılabilsin. Ondan sonraki müzakere sürecinde belki adil ve kalıcı sürdürülebilir bir anlaşma oluşturulabilir. Bizim için güvenliğimiz, KKTC’nin yapısı, geleceği, tüm bunlar yılların emeği. Gerçekten Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda verdiği mücadelenin sonucu olarak elde edilmiştir. Bunlar bizim için vazgeçilmez değerlerdir. Bunları bir kenara iterek sırf bir görüşme, anlaşma olsun diye bir maceraya hiç bir zaman gitmeyeceğimizi kendilerine söyledik.”
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi