Son zamanlarda Pentagon’un mega projesi Savunma Altyapısı Müşterek Girişimi, JEDİ olarak bilinen ‘bulut’ ihalesini Microsoft’un kazanması ve Amazon’un bu ihaleyi kaybetmesi ile gündemdeydi. Amazon, yönetim kuruluna dikkat çekici bir atama yaptı.
Şirket, 10 kişilik yönetim kurulunu 11’e çıkardı. Amazon, yönetim kuruluna ABD’nin en kritik kurumlarından NSA ve Siber Güvenlik Komutanlığı’nı yönetmiş olan emekli Orgeneral Alexander’i ekledi.
Amazon, söz konusu atamanın JEDİ ihalesi ile ilgili olmadığını ve emekli komutanın şirketin ihaleye giren birimi Amazon Web Hizmetleri ile herhangi bir ilişkisi olmayacağını iddia etse de şirketin bu atamayla bundan sonraki savunma ihalelerine odaklanacağı yorumları yapıldı.
Privacy International'ın savunma direktörü Edin Omanoviç ise, Amazon'un General Alexander'ı işe alma kararının derinden endişe verici olduğunu söyledi. "Açıkça görülüyor ki, bu karar ile yasa dışı olduğu kanıtlanan gizli veri ele geçirme işlemlerini savunmak için yıllar harcayacak biri olması gerekiyordu.
Bay Omanovic, hareketin Amazon'un güvenlik pazarındaki nüfuzunu kullanmasını kolaylaştırabileceğini öne sürdü. Amazon, hükümetler tarafından tutulan devasa veri depolarının anahtarlarına girmek istiyor. Bunun etkili olabilmesi için eski kamu görevlilerini işe almak olduğu hesaplıyorlar. Geçen yıl, Amazon'un Alexa'sının gözden geçirilmek üzere insan müteahhitlere ses kayıtları gönderen çeşitli akıllı ses asistanları arasında olduğu ortaya çıkmıştı" şeklinde iddialarda bulundu.
Amazon ile Pentagon arasında ihale anlaşmazlığı
Amazon, geçen yıl ekim ayında yapılan JEDİ ihalesini şubat ayında mahkemeye vermiş ve Pentagon’un haksız yere ihaleyi Microsoft’a verdiğini iddia etmişti. Mahkeme ise başlamak üzere olan projeyi durdurmuş ve durdurma kararının yanlış olma ihtimaline karşı Amazon’un 42 milyon dolar güvence bedeli ödemesine karar vermişti. Yasal süreç devam ederken Pentagon, ihaleyi gözden geçirme sürecini tamamladığını ve yapılan değerlendirmede ihaleyi ilk kazanan Microsoft şirketinin teklifinin hala en iyi teklif olduğunu tespit ettiklerini açıklamıştı. Açıklamada, mahkemenin şubat ayında verdiği durdurma kararı nedeniyle projenin şimdi başlamayacağı ancak Pentagon’un Amerikan ordusunun tüm bilgilerinin saklanacağı projenin bir an önce başlamasını beklediği kaydedilmişti. Bakanlığın gizli bilgilerini de içeren tüm verilerinin kurulacak buluta taşınmasını da içeren projenin 10 yılda tamamlanması planlanıyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi