Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Millî Savunma Bakanlığı’nın 2022 yılı Bütçe Teklifi’nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda faaliyetlere ilişkin detaylı bir sunum yaptı.
Bakan Akar yaptığı sunumda; yerli motorların test faaaliyetlerine, Arifiye’deki Tank Paleti Fabrika’sının satıldığı önünde ortaya atılan iddialara ve MKE’nin ihracat potansiyeline ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yerli motorların test faaliyetleri sürüyor
Hulusi Akar konuşmasında yerli motorların üretim ve test süreciyle ilgili detaylara yer verdi.
“Silah sistemlerini yakından ilgilendiren motor konusunda da kısa bilgi vermek istiyorum. Sizlerin de yakından takip ettiği üzere, savunma sanayi şirketlerimizin yaptıkları özverili çalışmalar neticesinde; füzeler için turbojet motor ve İnsansız Hava Araçları için yerli motorların seri üretimine başlanmıştır. Taktik tekerlekli zırhlı araçlar, Fırtına Obüsü, ALTAY Tankı, GÖKBEY ve ATAK helikopteri ile AKINCI İnsansız Hava Aracı için de yerli motorlar üretilmiş olup test faaliyetleri sürmektedir. Bunların yanı sıra, Elektrikli Zırhlı Muharebe Aracı Projesi kapsamında, zırhlı M113 aracına hibrit tahrik sistemi entegrasyonu tamamlanmıştır. Sistemin Fırtına Obüsü ve tanklara uygulanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.”
Arifiye’deki fabrikada 6 adet Fırtına Obüsü ve 1 adet Altay Tankı prototipi üretildi
Tank Paleti Fabrikası’nın fikrî ve sınaî mülkiyet hakları dahil bütün varlığının Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olduğuna dikkat çeken Bakan Hulusi Akar, fabrikada 6 adet Fırtına Obüsü ve 1 adet Altay Tankı Prototipi’nin üretildiğini söyledi.
“İşletme hakkı 25 yıllığına devredilen Tank Paleti Fabrikamızın durumu ve faaliyetlerinden de kısaca bahsetmek istiyorum. Fabrikanın veya arsasının satışı asla söz konusu değildir. Fikrî ve sınaî mülkiyet hakları dâhil olmak üzere, Fabrikaya ait tüm varlıklar Devlet mülkiyetindedir. Fabrikanın idamesine ve üretime yönelik tüm faaliyetler, Milli Savunma Bakanlığı denetiminde ve kontrolünde icra edilmektedir. İşletme hakkı devri sürecinde, fabrika personeli mağdur edilmemiş ve talepleri doğrultusunda Bakanlığımız şirketi ASFAT bünyesine alınmışlardır. Yapılan işlemlerin tamamı, Anayasa ve kanunlara uygun olarak gerçekleştirilmiş; işletme devri hakkında Danıştay’a açılan davalar reddedilerek yapılan işlemlerin yasalara uygunluğu teyit edilmiştir. Fabrikada önceden olduğu gibi imalat, bakım, onarım ve yenileştirme işlemlerine aynen devam edilmektedir. Bu dönemde fabrikada, 6 adet Fırtına Obüsü ve 1 adet Altay Tankı Prototipi, BMC Savunma A.Ş. tarafından üretilmiştir. Altay Tankı güç grubu tedariki için yapılan ihracat lisansı başvurularından maalesef sonuç alınamamıştır. Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde diğer ülkelerden güç grubu tedariki çalışmaları ile yerli güç grubunun üretilmesine yönelik faaliyetler devam etmektedir.”
“MKE’nin, yeni yapısıyla uluslararası pazarda da etkin bir konuma ulaşacağına inanıyoruz”
Bakan Akar’ın TBMM’deki konuşmasındaki önemli gündem maddelerinden biri de MKE’nin dünya pazarındaki alacağı konumu oldu.
“Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumumuz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile sermayesinin tamamı hazineye ait olmak üzere Anonim Şirkete dönüştürülmüştür. Böylece yıllardır arzu edilen daha dinamik, daha etkin, daha güçlü ve rekabetçi bir yapıya kavuşturulmuştur. Şirketin yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri tamamen Bakanlığımıza aittir. Bu süreçte çalışanlarımızın hiç biri mağdur edilmemiştir. Şirketimizden ayrılmayı talep eden işçilerimizin, tüm özlük hakları korunarak, Bakanlığımız birimlerine geçişleri tamamlanmıştır. Şirket ile sözleşme imzalamak istemeyen memur ve sözleşmeli personelin, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil süreci devam etmektedir.
İşçi alımı ilanı kapsamında; iş deneyimi en az 3 yıl ve diploma notu 60 ve üzeri olan adaylar, yazılı sınava katılmış olup puan sıralamasına göre İnsan Kaynakları mülakatı ve Teknik mülakat süreçleri objektif bir şekilde yapılmış; sonuçlar, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında ilgililere bildirilmektedir. Şirketimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra dost ve müttefiklerimizin de artan ihtiyaçlarına cevap verebilecektir. Yeni yapısıyla şirketimizin uluslararası pazarda da etkin bir konuma ulaşacağına inanıyoruz. Hâlihazırda Şirketimizde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin acil ihtiyacı olan birçok kritik proje başarıyla sürdürülmektedir. Bunun son örneği de test atışları başarıyla tamamlanan, gemilerimizde kullanılacak olan 76/62 mm’lik Milli Deniz Topu olmuştur.”
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi