Koronavirüs hakkında sosyal medyada pek çok asılsız haber geziniyor ve Dünya Sağlık Örgütü bu yanlış haber yayılımının en az virüs kadar hızlı olduğunu söylemişti. Etrafta gezen yanlış bilgiler hem karışıklığa sebebiyet veriyor hem de can alıyor.
800 Kişi hayatını kaybetti
BBC’nin haberine göre 2020 yılının ilk üç ayında dünya çapında en az 800 kişi, etrafta gezen yanlış bilgilendirmeler sonucunda hayatını kaybetti. Can kayıplarının çoğu metanol ya da başka alkol bazlı temizlik ürünlerini virüs için bir tedavi olduğunu düşünerek içilmesinden kaynaklandı.
5800 Kişi hastanelik oldu
American Journal of Tropical Medicine and Hygiene dergisinde çıkan bir çalışmaya göre 5800 kişi sosyal medyadan öğrendiği yanlış bilgilendirmeler sonucunda hastanelik oldu. Çoğu medikal araştırma sonucu önerilmiş gibi gözüken çok fazla sarımsak yemek veya vitamin almak gibi önerilerin neticesinde hastaneye gelirken kimisi inek idrarı gibi çeşitli ürünlerin tüketilmesi sonucu hastaneye başvurdu.
Komplo teorileri de sağlıksız sonuçlar doğurdu
Tedavi odaklı yanlış bilgilerin yanında gezen komplo teorileri de oldukça fazla. ABD vatandaşlarının yüzde 28’i Bill Gates’in aşı yoluyla insanların vücuduna mikroçipler sokmak istediğini düşünüyor. İngiltere’de ve birkaç ülkede virüsün internet üzerinden insanlara bulaştırdığına inanan bazı insanlar telekomünikasyon mühendislerine saldırdı veya tehdit etti.
Araştırmacılardan önlem çağrısı
Araştırmacılar sosyal medyada yayılan bu yanlış bilgilendirmelere karşı hükümetlerin önlem alması gerektiğini söyledi
Washington Post’un haberine göre daha öncesinde Trump’ın seçim kampanyası için kullanılan Twitter hesabında yapılan bir paylaşımda Covid-19 ile alakalı yanlış bilgilendirmede bulunduğu için Twitter hesabın paylaşımını kaldırtmış ve kısa bir süre için tweet atmasını engellemişti.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi