Endonezya, Türkiye’nin de üretici ortaklarından biri olduğu A400M askeri kargo uçağı için sipariş verdi.
Airbus tarafından yapılan açıklamada, Endonezya Savunma Bakanlığı’nın şirkete çok maksatlı tanker ve nakliye konfigürasyonunda 2 adet A400M askeri kargo uçağı siparişi verdiği ifade edildi.
Açıklamada, sözleşmenin 2022 yılında yürürlüğe gireceği ifade edilirken, bu satış ile A400M kullanan ülke sayısı 10’a ulaşıcak.
Endonezya ile Airbus arasından yapılan anlaşma, bakım ve eğitim destek paketini içerirken ayrıca taraflar, 4 adet ilave A400M uçağının gelecekte satın alınması için bir Niyet Mektubu imzaladı.
Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto, Airbus ile yapılan A400M anlaşması ile ilgili yaptığı açıklamada, A400M’nin taktik ve havadan havaya yeteneklerinin ötesinde, insani yardım ve afetle mücadele görevleri için temel taşı olacağını söylerken, “A400M gerçekten çok rollü bir platform ve Endonezya Hava Kuvvetleri’nin taktik havadan havaya yeteneklerini büyük ölçüde artıracak. Bu uçak, paraşütçülük ve ağır kargo taşımacılığı da dahil olmak üzere diğer önemli görevlerde önemli bir rol oynayacak. Ayrıca, Airbus ile ortaklaşa yürüttüğümüz önemli bir yetenek olan yangınla mücadele gibi gelecekteki A400M geliştirmeleriyle yakın vadede ek A400M satın almayı da düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
A400M Askeri Kargo Uçağı
Türkiye’nin de üretici ortaklarından biri olduğu A400M askeri kargo uçağı, Airbus tarafından üretiliyor. Stratejik mesafeler boyunca ağır ve büyük boyutlu yükleri taşıyabilen A400M, bunları taktik konumlara teslim edebiliyor ve ek havadan yakıt ikmali kabiliyeti sunuyor. Airbus, A-400 uçağını hava kuvvetlerinin çok maksatlı tanker ve nakliye uçağı ihtiyaçlarını karşılamak için ideal bir çözüm olarak devletlere sunuyor.
Hızlı, yüksek ve son derece düşük irtifalarda uçma kabiliyeti ile A400M, iki kanat altı yakıt ikmal bölmesi aracılığıyla avcı uçaklarına ve diğer büyük uçaklara yakıt ikmali için ideal bir platform olarak öne çıkıyor. Yerleşik havadan havaya yakıt ikmali yeteneği, bir tanker olarak hızlı yeniden yapılandırmaya izin vererek, değişen operasyonel senaryolara ve görevlere kolayca adapte olmasını sağlıyor. Bu uyarlanabilirlik, kendisi de uçuşta yakıt ikmali yapabilen A400M’e özgü olmasıyla dikkat çekiyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi