Hindistan güvenlik endişeleriyle 59 Çin menşeili uygulamayı yasakladıktan birkaç gün sonra, uygulamaların büyük çoğunluğu Google ve AppStore’dan kaldırıldı. Uygulamalar arasında; WeChat, Bytedance, Alibaba (UC tarayıcı) ve TikTok’ta var.
Business-standart’ın haberine göre uzmanlar, başlangıçta Hindistan hükümetinin kararıyla birkaç uygulama kendiliğinden kaldırıldığını fakat birkaç gün içinde birçok uygulamayı Google ve Apple’ın kendilerinin kaldırdığını söyledi.
Geçtiğimiz Perşembe günü Google sözcüsü; “Hindistan hükümetinin kararlarını incelerken bu durumdan etkilenen uyulama geliştirilerini bilgilendirdik ve Hindistan Play Store’da bahsi geçen uygulamaları geçici süre kaldırma kararı aldık.” dedi.
Hindistan’da 2025 yılına kadar 850 milyon akıllı telefon kullanıcısı bekleniyor olması, uygulama geliştiricilerinin dikkatlerini Hindistan’a yöneltiyor. Bu pazara geç giriyor olmanın sonrasında tüketici kazanma maliyetlerini yükseltecek olması endişelere neden oluyor.
Son 5 yıl içerisinde Çin, Hindistan pazarı içerisinde sessiz bir yer edindi. Özellikle ekosistem ve popüler telefon uygulamaları özelinde ciddi kazançlar sağladı.
Örneğin yasaklanan video uygulaması TikTok Hindistan’da Youtube’u geçerek 200.000.000 aboneye ulaştı. Politik düşünce kuruluşu Gateway House’a göre; Oppo ve Xiaomi gibi akıllı telefonlar Samsung ve Apple’ı geride bırakarak tahmini %72’lik bir payla Hint pazarına liderlik ediyor.
Tüm bunlar, bu büyük teknoloji ve mobil uygulama firmalarının Türkiye’ye karşı tutumlarının daha büyük pazarlara nazaran politize bir tavır olduğu kanaatini doğuruyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi