[wpcc-iframe allow=”encrypted-media” allowtransparency=”true” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” src=”https://open.spotify.com/embed/episode/7FjUaV8PIT3xQSzkcLBdPo” width=”100%”]
Türkiye semalarının dışına çıkarak başka gök kubbe altında şehit düşen 15 Gökyüzü Kartalımız İngiltere’nin başkenti Londra’da Türk Bayrağı’nın gölgesinde ebedî istirahatgahlarında yatıyor.
II. Dünya Savaşı yıllarında eğitim amacıyla İngiltere’ye gitmeleriyle başlayan yolculukları İngiliz topraklarında şehadetle sona eren 15 Türk havacı şehidini Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Görevlisi A. Sefa Özkaya TRT Haber’e anlattı.
II. Dünya Savaşı yıllarında havacılık alanında yeniliklere kapısı açık olan Türkiye, genç pilotların yeni nesil uçaklara intibakı için İngiltere ile bir anlaşma imzaladı. Eğitim alacak kişiler ise 1941-1942 yılları Harp Okulu’ndan mezun olan askerler arasından seçildi.
Brookwood Mezarlığı’ndaki Türk Hava Şehitliği’nde ziyaretçilerini bekleyen hava şehitlerimizi anlatan A. Sefa Özkaya konuşmasının başında o dönemin gelişmekte olan havacılığına değindi.
O sıralarda önce Almanların sonra İngilizlerin ve diğer devletlerin ilk jet uçaklarının –o zamanların “yeni nesil uçağı”- ortaya çıktığını söyleyen Özkaya, Türkiye’nin kendisini bu teknolojiye yetişmek zorunda hissettiğini ifade etti.
İngiliz ve Almanların o yıllardaki yeni nesil uçaklarından örnekler veren Özkaya şunları söyledi:
“İlk jet uçakları Almanların Messerschmitt adını verdikleri uçaklar. Bunun karşılıkları İngilizler de yine uçaklar geliştiriyorlar. Özellikle bunlarla rekabet eden mesela Spitfire tipi uçaklar. Tabii onlar gibi pervaneli uçaklar da var. Eğitim yaptığımız mesela Airspeed, Oxford tipi uçaklar.”
Konuşmasının devamında İngiltere’deki ebedi filodan ilk hava şehidimizin Havacı Teğmen Raşit Nalbant olduğunu açıklayan Özkaya, Nalbant’ın 1942 yılında uçağının çakılması sonucu şehit düştüğünü dile getirdi. Diğer şehitlerimizden birkaçını da isimleriyle birlikte anan Özkaya şunları ifade etti:
“Bir başka hava şehidimiz Teğmen Ali Aksu’dur. Ali Aksu Teğmen başka bir İngiliz uçağı ile havada uçarken yine başka bir öğrenci olan İngiliz ile birlikte havada eğitim esnasında çarpışarak şehit düşmüştür.
Yine şehitlerimizden Saim Parlak hava pilot adayı teğmenimiz. Saim Parlak ise enerji nakil hatlarına takılarak şehit düşüyor.”
O dönemde eğitim uçaklarına bakıldığında çoğunluğunun silahlı olmadığına dikkat çeken Özkaya, Teğmen Hakkı Akarçay’ın şehadetiyle ilgili şunları söyledi:
“Hakkı Akarçay hocası İngiliz pilot yüzbaşı Chapman ile birlikte uçarken Almanların hava taarruzuna tesadüf ediyorlar ve orada gelen hava taarruzunda gelen angajman sonucu şehit veriyoruz.”
Eğitim için giden 300 havacı askerimizin 15’i İngiltere’de şehit oluyor
II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar İngiltere’ye gönderdiğimiz 300 Türk askeri arasında şehit düşen 15’i bugün Brookwood Mezarlığı’ndaki Türk Hava Şehitliği’nde bulunuyor.
1836’da İngiltere’de görevliyken vefat eden Teğmen Arif Bey’in kabri de sonraki yıllarda şehit pilotlarımızın yanına nakledildi.
Brookwood’daki Türk Hava Şehitliği, bugünkü haline 1990’larda Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın girişimleriyle kavuştu.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi