Türkiye’nin Akdeniz ve Karadeniz’de petrol ve doğalgaz aramaları kız kesmeden devam ediyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez, Türk sondaj filosunun en güçlüsü Abdülhamid Han’ı Akdeniz’de Yörükler-1 kuyusuna gönderdiklerini açıkladı.
Gemi personelinin canla başla çalıştığını söyleyen Dönmez; gelecek güzel haberleri milletle paylaşacaklarını ifade etti:
“İnşallah gelecek yıl Türkiye, Karadeniz gazıyla bulaşacak. ‘Bulduk, tamam artık, aramayı bitirelim, bu bize yeter’ demedik. ‘Hakkımız olan ister Karadeniz’de, ister Akdeniz’de nerede olursa olsun gider alırız’ dedik. Sondaj filomuzun en güçlüsü Abdülhamid Han’ı Akdeniz’de Yörükler-1 kuyusuna gönderdik. Gemimizdeki tüm personelimiz canla başla çalışıyor. Tek amaçları var yeni bir keşif, yeni bir müjde. İnşallah umutluyuz. Rabb’im nasip ederse güzel haberleri milletimizle paylaşacağız. Keşfin ateşini Akdeniz’de de yakmaya kararlıyız.”
“Yerli gazı 2023’ün ilk çeyreğinde kullanmayı hedefliyoruz”
Karadeniz’de 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfine imza attıklarını da kaydeden Bakan Dönmez; kıyıdan 170 km açıktaki bu keşfin, tarihe rekorlarla adını yazdırdığını belirterek “Şimdi bu gazı milletimizle buluşturmak için hummalı bir çalışma içindeyiz. Bütün hedefimiz yerli gazımızı 2023’ün ilk çeyreğinde evlerimizde kullanmak.” dedi.
KAŞİF- Abdülhamid Han’ın eli ayağı olacak
7’nci nesil 4’üncü sondaj gemisi Abdülhamid’in sondaj çalışmaları; Armelsan’ın ürettiği ve yerlilik oranı yüzde 70’i aşan “İş Sınıfı Uzaktan Kumandalı Su Altı Robotu” KAŞİF-3 ile gerçekleştirilecek.
Fatih, Yavuz ve Kanuni’nin ardından petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri için sahaya çıkan Abdülhamid sondaj gemisi, Kaşif-3 ile çalışmalarına ivme kazandıracak.
Yazılımı ve elektronik kartları tamamen Türk mühendislerce geliştirilen Kaşif insansız su altı robotu ailesinin son üyesi Kaşif-3; binlerce metre derinlikte çok kritik operasyonlara imza atacak.
Ailenin ilk üyesi Kaşif-1, Fatih Sondaj Gemisi’nde keşif faaliyetlerini yürütüyor; Kaşif-2 ise Kanuni Sondaj Gemisi’nde önemli görevlerde bulunmaya devam ediyor.
3 bin metre derinlikte 24 saat çalışabilen Kaşif-3 milllî yazılım sayesinde; denizin derinliklerinden elde edilen verileri son derece hassas bir şekilde koruyabiliyor.
Su altındaki sondaj platformunun ihtiyaç duyduğu görüntüleme faaliyetlerini yerine getirip bilgileri canlı olarak kuleye aktaran Kaşif; denizin derinliklerinde kesme biçme, kuyubaşı temizleme, conta değiştirme gibi çok sayıdaki faaliyetleri başarıyla yerine getirebiliyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi