Çin’e karşı Hint-Pasifik’te bir deniz ittifakı kurmanın yollarını arayan ABD ve Hindistan alışılagelmedik bir gemi kriziyle gerilim yaşadı.
İndia Today’in Hint Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına dayandırdığı habere göre, ABD 7’nci Filosu’na ait bir savaş gemisinin, Hindistan’ın MEB alanında bulunan Lakshadweep Adaları’nın 130 deniz mili yakınından geçmesi Hint hükümetinin tepkisine sebep oldu.
Birleşmiş Millet Deniz Hukuku Sözleşmesi, kıyı ülkeye 200 deniz miline kadar egemenlik hakkı tanımaktadır. Hindistan da uluslararası hukukun ilgili bölümlerini gerekçe göstererek ABD’nin Paul Jones isimli muhribinin açık bir hukuk ihlali yaptığına dikkat çekti. Eski Hint Deniz Kuvvetleri Komutanı Arun Prakesh de bu ihlali “dost bir ülkenin lüzumsuz hareketi” olarak nitelendirdi.
Hint Dışişleri Bakanlığı rahatsızlıklarını Washington’a ilettiklerini ve geminin Basra Körfezi’nden Malakka Boğazı’na kadar Hint ordusu tarafından yakından izlendiğini aktardı.
ABD Donanması ise yaptığı açıklamada, Hindistan’dan geçiş izni istemediklerini kabul ederken herhangi bir siyasî amaç taşımadıklarını ve bunun bir rutinden ibaret olduğunu belirtti.
ABD, ülkelerin MEB bölgelerinde yaptığı bu gibi ihlalleri “Navigasyon Özgürlüğü” (Seyrüsefer Özgürlüğü) kapsamında değerlendiriyor.
ABD benzeri bir sıkıntıyı önceki yıllarda Çin ile de yaşadı. Amerikan Donanması’nın Hint MEB’ini ihlal etmesinin arkasında, “Navigasyon Özgürlüğü” politikasının sadece sorunlu oldukları devletlere karşı değil, genel bir yaklaşım taşıdığı izlenimi uyandırmak olduğunun yattığı yorumları yapıldı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi