Hızla gelişen teknoloji, hayatımızın her alanına girmeyi sürdürüyor. İleri teknolojilerin bu sefer de yeni adresi giyilebilir sensör teknolojisi oldu.
MIT’deki araştırmacılar, ilk defa çipsiz ve kablosuz bağlantı kuran e-deri geliştirdi. Günümüzde giyilebilir teknoloji ürünlerinin birçoğu biyolojik sinyallerle tespit edebiliyor. Ancak MIT araştırmacıları, yerleşik çipe veya bataryaya ihtiyaç duymadan, kablosuz iletişim kurabilen ve giyilebilir sensör ürettiklerini açıkladı.
MIT araştırmacıları, “Scotch Bant (İskoç Bandı) olarak tanımlanan ve ‘e-skin’ (elektronik deri) olarak adlandırılan yeni giyilebilir sensör teknolojisi, yarı iletken bir filmden oluştuğunu ve E-derinin mekanik gerilmeye karşı elektrik sinyali üretebildiğini ve ayrıca elektriksel dürtüye karşı mekanik titreşim yaratabildiği” ifade etti.
Altın tabakadan üretilen bu yeni sensör çift yönlü iletişim kurabiliyor. Bu durum ise biyolojik sinyallerin algılaması ve kablosuz olarak iletebilmesinin önünü açıyor. Araştırmacılar, ayrıca “kalp atış hızını veya terde bulunan tuz gibi belirli biyolojik sinyalleri tespit edebildiklerini” dile getirdi.
Her geçen gün hayatımıza bambaşka yeniliklerle giren teknoloji ürünleri insan yaşamını daha ne kadar etkileyeceği ise bir merak konusu haline geldi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi