Kara Kuvvetleri Komutanlığı, yerli üretim Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) ile muharebe sahasında gücünü artırıyor.
Milli Savunma Bakanlığı, bugüne kadar 113 aracın envantere alındığını belirtirken, son olarak 9 aracın daha envantere girdiğini açıkladı.
MSB’nin resmî Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Kara Kuvvetleri Komutanlığımızın Tanksavar bölüklerinin harekât etkinliğini artırması hedeflenen KAPLAN Silah Taşıyıcı Araçların tedariki sürüyor. Bugüne kadar 113 araç envantere alınırken, son olarak 9 araç daha envantere girdi.” ifadeleri kullanıldı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığımızın Tanksavar bölüklerinin harekât etkinliğini artırması hedeflenen KAPLAN Silah Taşıyıcı Araçların tedariki sürüyor. Bugüne kadar 113 araç envantere alınırken, son olarak 9 araç daha envantere girdi.https://t.co/G3hNAQPod7#MSB #TSK pic.twitter.com/gQ6RxWeIiJ
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 30, 2021
Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi kapsamında; üzerinden Kornet veya OMTAS atılabilen 208 adet paletli KAPLAN aracı ile 136 adet tekerlekli PARS tanksavar aracı tedarik ediliyor. Bugüne kadar 94’ü KAPLAN olmak üzere 113 adet araç envantere alınırken, son olarak 5 Nisan 2021’de başlayan muayene kabul faaliyeti sonrası 9 araç daha envantere alındı.
STA araçlarının tedariki ile Tanksavar bölüklerinin, mekanize birliklerin manevra kabiliyeti ile uyumlu hâle gelerek harekât etkinliğinin artırılması hedefleniyor.
KAPLAN STA
KAPLAN STA; muhabere ağırlığına bağlı olarak 21 Bg/ton güç ağırlık oranında, otomatik şanzımanlı, ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip yeni nesil zırhlı muharebe aracı olarak biliniyor. Araç farklı alt sistemlerin entegre edilmesi suretiyle her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahip.
KAPLAN STA; paletli, 5 yol tekerlekli, düşük silüetli, soğuk ve sıcak iklim koşullarında, çamurlu/engebeli arazilerde, asfalt veya stabilize yollarda yüksek hızlı hareket yeteneğine sahip ve gelişmiş süspansiyon palet sistemi araçta oluşan titreşimi azaltmaya ve yol tutuşunu artırmaya yönelik olarak tasarlandı. Araca giriş ve çıkışlar, arkasında yer alan hidrolik rampa veya rampa üzerindeki personel kapısı ile sağlanıyor. Güç grubunun bakım ve onarımı, kabine erişim sağlayan araç içerisindeki ve ön kısımdaki kapaklar aracılığı ile yapılıyor. Araç içerisinden izole edilmiş ve zırh plakasıyla ayrılmış iki adet zırhlı yakıt tankı, ağırlık dengesi ve personel güvenliği açısından aracın arka tarafında yer alıyor.
KAPLAN STA, amfibi özelliğine sahip sınıfındaki az sayıdaki araçlardan biri olarak öne çıkıyor. Araç arkasında yer alan iki adet su itki sistemi sayesinde derin ve akıntılı sularda operasyon yapmaya izin veriyor. Bununla birlikte kullanıcıya su kenarında hiçbir hazırlık yapmadan suya girebilme imkânı da veriyor. KAPLAN STA aracının gövdesi, balistik malzemelerden, balistik kaynak tekniği ile birleştirilerek imal ediliyor. Gövde su sızdırmaz olup, kapaklar ve tapalar su sızdırmaz contalı olarak göze çarpıyor. Güç grubu kabini ile genişletilmiş sürücü bölmesi aracın ön kısmında yer alırken nişancı ve komutan mahalleri aracın orta kısımda bulunuyor. Geriye kalan arka kısımda ise nişancı yardımcısı ve ilave personel bölümü yer alıyor.
Sürücüye, araç içerisinden dışarıyı izleme ve çepeçevre görüş imkanı sağlayan lazer korumalı cam periskoplar mevcut. Sürücünün karanlıkta araç kullanımına imkan sağlayan sürücü termal kamera sistemi de bulunuyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi