HÜRJET projesi tam gaz devam ediyor

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/4cXIAWqQhJeAbPqN4Esgi7″ width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

İstanbul Teknik Üniversitesi Savunma Teknolojileri Kulübü (İTÜ SAVTEK), canlı yayınına konuk olan TUSAŞ Sistem Mühendisliği Müdürü Yasin Kaygusuz, önemli açıklamalarda bulundu.

SavunmaTR’nin de medya sponsoru olduğu İTÜ SAVTEK programında soruları yanıtlayan Yasin Kaygusuz, HÜRJET ve ANKA’nın geliştirmelerinin devam ettiğini söyledi.

“HürJet oluşturulmaya başlandı”

HÜRJET’in geliştirme çalışmalarının devam ettiğini dile getiren TUSAŞ Sistem Mühendisliği Müdürü Yasin Kaygusuz, “HÜRJET’in ilk metalini kestik, ilk kodu yazdık. HÜRJET oluşturulmaya başlandı.” dedi.

“26 veya 27 tane ANKA ve ANKA-S platformunu TSK’ya teslim ettik”

ANKA platformunun teslimatlarından bahseden Yasin Kaygusuz, “26 veya 27 tane ANKA ve ANKA-S platformunu Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim ettik.” dedi.

TUSAŞ’ta çalışan personelin yaş ortalamalarından ve sayılarından söz eden Kaygusuz son olarak, “Personel sayımız 9,836, yaş ortalamamız ise 40 yaş altında.” ifadelerini kullandı.

HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı

HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı; tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik durumlarda rol almak üzere tasarlandı. HÜRJET’in silahlı varyantı; geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında önemli bir güç unsuru.

HÜRJET Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başladı.

ANKA

Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan hava aracı; mono blok gövde, sökülebilir kanat ve V-kuyruk ile katlanabilir iniş takımı, yedeklemeli kontrol yüzeyleri, ekipman bölmeleri, servis kapakları gibi bileşenlerden oluşuyor.

Yapıda kompozit ya da gereken yerlerde metal bileşenler, omurga, çerçeve, sehpalar yer alıyor. Arkadan itişli ve piston-pervaneli tipli motor ile güçlendirilen platformda; gövde içi yakıt sistemi, kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri, cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer alıyor.

Bunların yanı sıra; uçuş kontrol bilgisayarına bağlı çeşitli uçuş algılayıcıları (pilot-statik sensör, EGI (entegre GPS/INS), hareket/sıcaklık/basınç algılayıcılar, vs.), hareketlendiriciler, haberleşme ve tanıtma sistemleri, görev kontrol, kayıt ve izleme sistemleri, ara yüz üniteleri, kontrol üniteleri gibi aviyonik birimler bulunuyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.