[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/72tjHJEp97wQCL5ZrGnYhA” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]
İstanbul Teknik Üniversitesi Savunma Teknolojileri Kulübü (İTÜ SAVTEK), canlı yayınına konuk olan SSB Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Mesude Kılınç, önemli açıklamalarda bulundu.
SavunmaTR’nin de medya sponsoru olduğu İTÜ SAVTEK programında soruları yanıtlayan Mesude Kılınç, ALTAY Ana Muharebe Tankı ve KTJ-3200 Turbojet Motor projelerinde gelinen aşamayı kamuoyu ile paylaştı.
“ALTAY’ın güç grubunda en zorlayan kısım transmisyon olacak”
ALTAY ana muharebe tankı için geliştirilmesi devam eden BATU motor ve transmisyona dair süreci anlatan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Mesude Kılınç, 1.500 beygirlik pistonlu dizel motor ve tam otomatik tahrikli transmisyon olarak tasarlanan güç grubunun 2024 yılında tank üzerinde kabul edilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Güç grubu geliştirme sürecinde sıkıntı verebilecek teknoloji ve teçhizata da değinen SSB Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Mesude Kılınç, “Bizim için en önemli sıkıntı hacim kısıtı. Yüksek gücü vereceğiz ancak bunu düşük bir hacimde vermemiz gerekiyor, görev profili ve yük spektrumu çalışmalarının iyi kurgulanması gerekiyor. TSK-NATO operasyonlarından gerekli destekleri alarak görev profilleri oluşturduk. Dünyada kritik alt sistemlerin her biri çok ciddi uzmanlıkları olan firmalar tarafından geliştiriliyor, ama bizim projemizde hem alt sistemleri yerli geliştirmek hem de nihai motor ve transmisyon performans hedeflerini sağlayabilmek gerçekten zorlayıcı bir hedef. Şu an takvimimizde ilerliyoruz. Yakın zamanda proje ile ilgili güzel haberleri paylaşıyor olacağız. Ancak dediğim gibi sürekli risk yönetir haldeyiz. 2024 takvimine yetiştirmek için çalışıyoruz. Transmisyon Altay’ın güç grubunda en zorlayan kısım olacak.” dedi.
Mesude Kılınç ayrıca; BATU’nun ALTAY üzerinde 10 bin kilometre testleri dâhil olmak üzere, proje kapsamında zorlu bir test sürecinin kendilerini beklediğini söyledi.
KTJ-3200 Turbojet Motor seri üretim aşamasında
Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Mesude Kılınç, KALE Ar-Ge tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen KTJ-3200 Turbojet Motoruna ilişkin son gelişmeleri de anlattı.
KTJ-3200 Turbojet Motorun geliştirme testlerinin tamamlandığını ifade eden Kılınç, “Haziran ayında KTJ-3200’ün kabul testlerini tamamlanacak. Kale Grubu şirketlerinden KALE Ar-Ge ana yükleniciliğinde geliştirilen turbojet motoru, SOM ve Atmaca füzelerine güç verecek. Güç grubunun seri üretime yönelik çalışmaları da başladı.” dedi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi