Geleneksel savunma sistemleri ile durdurmanın neredeyse imkânsız olduğu hipersonik silah teknolojisine ulaşmak için küresel ölçekte süren yarışa geçen yıl Hindistan da dâhil olmuştu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hint yetkililer, endişelerini dile getirdiler.
The EurAsian Times’in haberine göre, hipersonik silahlar balistik füzenin hızına yahut seyir füzesinin manevra kabiliyetine sahip olabilir. Modern balistik füze savunma sistemlerine karşı koymak için özel olarak tasarlanan silahlar, ses hızından beş kat daha hızlı bir şekilde hareket ederken konvansiyonel ya da nükleer başlık taşıyabilir.
Hindistan Havacılık Araştırmaları Merkezi’nde(CAPS) görev yapan Dr. Manpreet Sethi ise hipersonik silah teknolojisi ile ilgili birtakım olası sorunları açıkladı.
İlk sorun olarak, elinde nükleer güç bulunduran ülkelerde bu tür bir belirsizlik halinin (nükleer mi yoksa konvansiyonel savaş başlıkları mı taşıyabilecekleri), onların stratejik istikrarları için sorun yaratabileceğini ifade etti.
İkinci sorunu ise, saldırı-savunma sarmalında gördüğünü söyleyen Dr. Sethi, ‘’Hipersonik silahları balistik füze savunma sistemlerine karşı geliştiriyoruz fakat hâlihazırda ABD gibi ülkeler balistik savunma sistemlerini güçlendiriyor ve hipersonik füzelere karşı da önlem alıyor.’’ dedi.
Sethi son olarak ise bu teknolojinin insanlığı uzayda silahlanmaya götürebileceğini ve geleceğin savaşlarını uzaya taşıyabileceğini belirtti.
Hindistan Savunma Araştırma Geliştirme Örgütü de geçen yıl aralık ayında hipersonik teknoloji gösteri aracını (HSDTV) test ederek elitler kulübü olarak adlandırılan hipersonik füze teknolojisine sahip ülkeler -Çin, ABD, Rusya- arasına adını yazdırmıştı. Bu testler aynı zamanda gelecekte Hindistan Silahlı Kuvvetleri’nin askeri gücüne önemli katkı sağlaması beklenen hipersonik seyir füzeleri için de bir basamak görevi görüyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi