Su altı muharebe kabiliyetlerini artırmaya çalışan birçok ülke bu alanda yeni girişimler gerçekleştirmeye çalışıyor. Her ne kadar insansız sistemlere yapılan yatırımlar ve bu sistemlerin alımlarına yönelik faaliyetler hız kazanmaya başlamış olsa da nükleer denizaltıların çağı henüz kapanmış gözükmüyor. Bu bağlamda Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Fransız Donanması’nın maliyet olarak “birkaç milyar dolar” tutarında olduğu belirtilen dört nükleer denizaltı alımını gerçekleştireceği açıklamasında bulundu. Söz konusu araçların 2035 yılında operasyonel kabiliyete ulaşıp görevlerde yer alması bekleniyor.
RFI (Radio France Internationale) sitesinde yer alan haberde, Fransa’nın Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetleri ile nükleer denizaltı alımının yakın tarihlerde gündeme gelmesine dikkat çekildi. Alımı gerçekleştirilen denizaltıların önümüzdeki yıllarda Güney Çin Denizi bölgesinde gerçekleştirilebilecek olası Fransız deniz operasyonlarında da kullanılması mümkün gözüküyor.
2035 yılında yeni denizaltıların hizmete girmesiyle önceki denizaltıların hizmet dışı bırakılacağı planlanıyor. Denizaltıların motor gücünün nükleer reaktör ile sağlanmasının yanında nükleer savaş başlıklı 16 adet M51 balistik füzesine sahip olacağı edinilen bilgiler arasında yer alıyor. M51 füzesinin yıkıcı güç olarak Amerika Birleşik Devletleri tarafından 2. Dünya Savaşı’nda Hiroshima’ya atılan atom bombasından bin kat daha yıkıcı olduğu ve menzil olarak 9 bin km’ye sahip olduğu ifade ediliyor.
Le premier SNLE de 3ème génération sera mis en service à partir de 2035. Plus discret, plus furtif, mieux équipé, il s’agira d’une véritable base de lancement sous-marine armée de 16 missiles M51. #NotreDéfense pic.twitter.com/hfo70fzBpN
— Florence Parly (@florence_parly) February 19, 2021
Fransa’nın Güney Çin Denizi bölgesinde söz konusu denizaltılar ile faaliyet gerçekleştireceği inancını ortaya çıkaran gelişme ise yaklaşık olarak iki hafta önce Fransız nükleer saldırı denizaltısı SNA Emeraude ve denizaltına eşlik eden destek gemisi BSAM Seine tarafından bölgede gerçekleştirilen devriye faaliyeti olarak değerlendiriliyor. Bakan’ın resmi Twitter hesabından devriye görevi ile ilgili olarak “… Devriye, donanmamızın Avustralyalı, Amerikalı ve Japon stratejik ortaklarımızla beraber uzunca müddet çok uzaklara konuşlandırılabilme kapasitesine yönelik çarpıcı bir kanıttır.” açıklamalarında bulunulmuştu. Haberin devamında Bakan’ın açıklamalarına ek olarak, Fransız Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Pierre Vandier tarafından yapılan “Bölgede varlığımızı göstermek ve Japonya ile Fransa arasında var olan işbirliğine yönelik bir mesaj göndermek istiyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi