Sıklıkla Müslüman karşıtı eylemlerle gündeme gelen Sri Lanka hükümeti, yakın zamanda ulusal güvenlik endişelerini gerekçe göstererek ülke genelinde burka, peçe gibi yüzü saklayan kıyafetlerin ev harici giyilmesinin yasaklanacağını açıklamıştı.
Pakistan merkezli Geo News’in haberine göre, Sri Lanka hükümetinin aldığı bu kararın başta müttefik ve komşu Müslüman devletler olmak üzere geniş bir tepki meydana getirmesi hükümetin bir konsensüs arayışına geçmesine neden oldu.
Sri Lanka hükümet sözcüsü, gelen tepkiler üzerine meselenin diyalog ve uzlaşı gerektirdiğini ve konunun neticelenmesi için henüz erken olduğunu belirtti. Dış İşleri Bakanı Jayanath Colombage ise ‘’bu sadece tartışılmakta olan bir teklif’’değerlendirmesinde bulundu.
13 Mart tarihinde bir Budist tapınağında düzenlenen toplantıda konuşan Sri Lanka Kamu Güvenliği Bakanı Sarath Weerasekaera, burkayı dini aşırıcılığın sembolü olarak nitelemiş ve burka giymeyi yasaklayan öneriyi imzaladığını ifade etmişti. Bu açıklamaların ardından Sri Lanka nüfusunun yüzde 10’u oluşturan Müslümanlar kararın tolumda ayrımcılığa neden olacağına dikkat çekmişlerdi.
Pakistan’ın Sri Lanka Büyükelçisi Saad Khattak ise, bu kararın uygulanması halinde hem Sri Lankalı Müslümanların hem de dünya Müslümanlarının incineceğini ve kararın ülkede yaşayan farklı dinlere mensup küçük gruplar için güvensizlik hissiyatı oluşturacağını ifade etti. Birleşmiş Milletler Din ve İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü olarak görev yapan Maldivli Diplomat Ahmet Şahid de kararın uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınan inanç hürriyeti ile bağdaşmadığını söyledi. Bunların haricinde Dünya Müslüman Âlimler Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi çeşitli uluslararası organizasyonlar Sri Lanka hükümetini kınadı.
Pakistan, Bangladeş’in de dâhil olduğu Müslüman çoğunluklu 47 ülke önümüzdeki hafta Cenevre’de düzenlenecek BM oturumunda Sri Lanka’nın insan hakları karnesini oylayacaklar.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi